Srbija lider u regionu u poštovanju prava nacionalnih manjina

600

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se različitosti u Srbiji poštuju, te da će Srbija nastaviti da vodi politiku zahvaljujući kojoj je u EU prepoznaju kao jednog od lidera u radu sa nacionalnim manjinama i poštovanju njihovih prava.

Brnabićeva je na prvoj sjednici Savjeta za nacionalne manjine od saziva nove Vlade, istakla da je izuzetno važan kontinuiran rad, a da će prioriteti biti puna implementacija akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Srbiji.

Ona je dodala da je završen četvrti, te da je počeo rad na petom izvještaju, koji se radi u potpunoj saradnji sa Nacionalnim savjetima nacionalnih manjina, te da predstoji i završetak rada na izmjenama i dopunama zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina i zakona o Nacionalnim savjetima nacionalnih manjina.

– Važno je da kao Vlada što prije pošaljemo u Skupštinu na razmatranje ta dva prijedloga zakona i svakako da nastavimo da radimo na prioritetima, kako su ih identifikovali nacionalni savjeti, a to su obrazovanje i informisanje – navela je  ona.

Brnabićeva je rekla da očekuje uskoro sastanak sa Nacionalnim savjetima nacionalih manjina, te da smatra da je akcioni plan živa materija.

– Da bi bio potpuno u skladu sa vremenom u kome živimo i potrebama nacionalnih manjina, uvijek postoji otvorenost da se revidira ukoliko je potrebno – naglasila je Brnabićeva.

Na pitanje da li se na sastanku razgovaralo sa predstavnicima albanske nacionalne manjine, nakon poruka sa Kosova i Metohije, da bi Albanci sa juga, državljani Srbije, mogli da dobiju “kosovski pasoš i državljanstvo”, Brnabićeva je rekla da o tome nije bilo riječi, te da se može razgovarati samo o onome što je u skladu sa Ustavom i zakonima Srbijemprenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!