I u najtežim trenucima ima nade – otpisan stambeni kredit zbog bolesti djeteta

1840

Sa dvoipogodišnjim sinom, oboljelim od leukemije i ocem koji je, boreći se za sina obolio, životna priča porodice Đukić iz Banjaluke, bez ikakvih primanja, jedna je od onih koja malo koga ostavlja ravnodušnim.

Da i u najtežim trenucima ima nade, pokazao je potez banke, koja je ovoj porodici odlučila otpisati 82-ije hiljade maraka duga za stambeni kredit.

Poštenje i u trenucima kada je život surov, mora biti cijenjeno. Da je tako, zna porodica Đukić. Ovaj bračni par, sa dvoje djece, već godinu dana živi u teškoj situaciji, koja malo koga ostavlja ravnodušnom.

Dvoipogodišnji Jovan boluje od leukemije. Uporedo sa borbom za život sina, Radijan Đukić, Jovanov otac, zbog pucanja srčane aorte borio se za sopstveni. Uz stambeni kredit i dug od 82.536 maraka, njihova situacija postala je gotovo bezizlazna.

“Situacija nam je bila baš teška, dijete nam se razboljelo, ja sam bolestan. Tri mjeseca sam bio u komi, na kraju krajeva, bio sam otpisan”, rekao je Radijan Đukić.

Ipak, nada da će im život uskoro biti lakši uz Radijanovo ozdravljenje i stabilizaciju Jovanovog stanja, dala je i banka. Iako zvuči nevjerovatno, “Adiko banka” Đukićima, koji ni dana nisu kasnili sa isplatom, otpisala je kompeltan preostali dug za stambeni kredit.

“Potrudili smo se da ispoštujemo u svakom mogućem roku taj datum u kojem treba da platimo. Trudili smo se da ne zakasnimo ni dana uz pomoć dobrih ljudi koji su dolazili, zahvalni smo svima”, istakla je Dragana Đukić.

Kako i ne bi bili. Preostali dio kredita, odnosno 82 hiljade maraka, trebalo je da bude otplaćen u naredne 22 godine. Iako su bili redovni, banci su se obratili, molbom za otpis 50 odsto duga.

“Mi zaista smo vidjeli da ono što bi im stvarno pomoglo je otpis kompletnog kredita i odlučili smo dio tih naših donacija i podrške uputiti direktno sa željom da bar malo pomognemo”, izjavio je direktor Adiko banke Banjaluka Mario Ivanković.

“To je bilo nam nešto najviše pored svih ovih problema. Zamislite ostanete bez kuće, to je nezamislivo”, kaže Radijan Đukić.

Pored toga, oporavak od bolesti još traje, posebno dječaka, čija je borba teška. Dosadašnje liječenje dobro je podnio, stanjem su i ljekari zadovoljni, ali terapije moraju biti redovne.

“Kontrole su česte, idemo svakog ponedjeljk, a bode se, vadi krv, prati se redovno njegovo stanje i poslije toga pijemo terapije. Svake četiri nedjelje vodimo ga na Paprikovac, bodu ga u kičmu i to je to, oni smatraju, pet godina ako se bolest ne vrati da je izliječen”, dodala je Dragana Đukić.

Sve to košta, pa je nezaposlenoj porodici uz ostale troškove, najviše novca potrebno upravo za lijekove koje kupuju praktično, svakih 20 dana, a koštaju od 100 do 500 evra.

(glassrpske.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!