Aska i vuk otvaraju vrata carstva bajki

98

 Predstava “Aska i vuk” Malog pozorišta “Duško Radović” iz Beograda otvoriće 14. oktobra Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjaluci.

Svečano otvaranje festivala, koji je do sada ugostio predstave iz cijelog svijeta, zakazano je za 18.30 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske, koje je osnivač i organizator manifestacije.

Komad “Aska i vuk”, rađen prema istoimenoj pripovijeci Ive Andrića, režirala je Tatjana Piper-Stanković, a ova lutkarska predstava govori o nasilju koje je prisutno i u školama.

Banjaluka će tako 16. put postati carstvo bajki koje svake godine privuče brojne mališane da uživaju u predstavama koje nastaju u umjetničkim radionicama svjetskih teatara.

– Sve predstave koje će publika imati priliku da vidi su jako zanimljive, zato su i uvrštene u program festivala. Prošle godine nagradu za najbolju predstavu u cjelini odnijela je poljska predstava, tako da ćemo ove godine našoj publici priuštiti još dvije predstave iz ove države. To su predstava “Palko” Lutkarskog pozorišta iz Bjalistoka i “Kresivo” Pozorišta LALKA iz Varšave – rekao je direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević.

Najavio je da će festival trajati do 19. oktobra, a biće izvedeno 14 predstava iz 10 država. U konkurenciji za nagrade je 12 predstava, a Pozorište “Puž” izvešće predstavu u čast nagrađenima.

Dječije pozorište RS u pratećem programu odigraće nagrađivanu predstavu “Odisej – San o povratku”.

– Na festivalu će učestvovati i Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke, Gradsko pozorište iz Podgorice, Dečje pozorište iz Subotice Srbija, Pozorište “Lutkina kuća” iz Tulina (Austrija). Ugostićemo i Pozorište lutaka iz Mostara, Pozorište “Svjetla lutaka” iz Luleburgaza (Turska), Lutkarsko pozorište “Georgi Mitev” iz Jambola (Bugarska) – kazao je Bjelošević.

U takmičarskom programu su i predstave Mini-teatra iz Ljubljane i Pozorišta za djecu i mlade iz Skoplja.

– Pored predstava ne festivalu ove godine imaćemo dvije promocije teatarskih izdanja za djecu. Dr Milivoje Mlađenović promovisaće knjigu “U zamku zamki”, a Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice predstaviće nam svoja pozorišna izdanja iz 2017. godine – kazao je Bjelošević.

Nagrade

Kao i prethodnih godina biće proglašeni najbolji pojedinci i predstave. O laureatima će odlučivati žiri sa Nikolajem Naumovim iz Sankt Peterburga na čelu. Biće dodijeljeni gran pri – najbolja predstava u cjelini, nagrada za najbolju režiju, scenografiju, muziku i pet ravnopravnih glumačkih nagrada i specijalna nagrada direktora festivala.

(glassrpske.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!