Nobelova nagrada za mir kampanji protiv nuklearnog oružja

532

 Nobelova nagrada za mir u 2017. godini dodijeljena je Međunarodnoj kampanji za ukidanje nuklearnog oružja /ICAN/, saopštio je danas

Norveški Nobelov komitet.Ova organizacija dobila je nagradu zbog svog zalaganja i privlačenja pažnje na katastrofalne humanitarne posljedice bilo kakve upotrebe nuklearnog oružja, kao i za napore da se postigne sporazum o zabrani takvog naoružanja, navodi se u saopštenju.
“Nuklearna oružja predstavljaju konstantnu prijetnju čovječanstvu i svakom obliku života na Zemlji. Međunarodna zajednica je ranije usvojila zabrane nagaznih mina, kasetne municije i biološkog i hemijskog oružja. Nuklearno oružje je razornije, ali još nije predmet takve međunarone zabrane”, dodao je Norveški Nobelov komitet.

U tekstu se oscjenjuje da je ICAN svojim radom doprinio da se popuni ta pravna rupa.

“ICAN je koalicija nevladinih organizacija iz oko 100 zemalja širom svijeta. Ova koalicija je motorna snaga u uvjeravanju država da obećaju da će sarađivati sa svim relevantnim učesnicima u naporima da se nukelarno orušje stigmatizuje, zabrani i eliminiše”, navodi Komitet.

U saopštenju se podsjeća da pojedine države modernizuju svoje nuklearne arsenale i da postoji opasnost da još neke zemlje razviju ovu vrstu oružja, a posebno je ukazano na Sjevernu Koreju.

(glassrpske.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!