Božana Šljivar: Stanjem u gradskoj kasi smo zadovoljni!

103

„Ostvarenim viškom u gradskoj kasi možemo biti zadovoljni, ali nismo zadovoljni činjenicom da smo infrastrukturne projekte odnosno investicije realizovali tek sa 11,6 % u odnosu na plan. To se jednim dijelom može opravdati činjenicom da se najveći dio investicija realizuje ipak u drugoj polovini godine.

Javne nabavke počnu u prvom dijelu godine, one malo duže traju, pa realizacija bude, nekako po pravilu,  u drugom dijelu godine. Upravo zato će efekti svih tih investicija biti vidljivi tek kada budemo analizirali budžet zaključno sa 31.12.” kaže Božana Šljivar, načelnik Odjeljenja za finansije grada Banjaluka, gostujući u Banjalučkoj hronici ELTA televizije.

Ona je napomenula da su i do sada realizovane investicije vidljive. Gradi se  Eko toplana, radi se na realizaciji projekta Crno vrelo, uspješno je refinansiran dugoročni dug, za održavanje javne higijene izdvojen je milion maraka, za rad zimske službe milion i šest stotina hiljada, za stipendije preko sedam stotina hiljada, sanirana su klizišta, izdvojena su sredstva za boračke kategorije.

Najteže je bilo refinansirati gradski dug, dodaje Božana Šljivar. „Riječ je o iznosu od 71 milion maraka. Efekti te operacije nisu se mogli još osjetiti, već ćemo ih primijetiti tek u drugoj polovini godine. To govorim zato što smo ugovor o refinansiranju duga sklopili tek krajem maja, pa će se pravi efekti te operacije osjetiti tek iduće godine. Uštede po osnovu anuiteta iznosiće blizu 8 miliona maraka. Kada se pogleda u relativnim odnosima, naša stopa zaduženosti bez refinansiranja  je bila skoro na granici od 18 %, sada je 12% a već iduće godine će iznositi 10%. To otvara prostor za neka neka nova strateška zaduživanja”, rekal je Božana Šljivar gostujući u Banjalučkoj hronici  ELTA TV.

Ona je naglasila da dug grada Banjaluka po glavnici u ovom momentu iznosi 91 milion, sa kamatama je 109 miliona, stopa dugoročne zaduženosti je 12%,  limit je 18%, kratkokorčna zaduženost je 3,5 a limit je 5. To su ipak pozitivni efekti i pozitivne cifre, rekla je Božana Šljivar. Ona je naglasila da ova gradska admisnitracija pokušava završiti i operaciju refinansiranja duga gradske Toplane, naglašavajući da se od duga kojeg je godinama generisala gradska Toplana, ne može pobjeći. „Mi ćemo pokušati te dugove da restruktuiramo, oni će po svemu sudeći pasti na teret gradskog budžeta, jer je Grad u većini slučajeva bio garant. Cilj je da stvorimo podnošljiv godišnji okvir finansiranja tih obaveza. Mnogo nam je pomogla Vlada Republike Srpske preuzimajući na sebe dug prema dobavljačima” kaže načelnica Odjeljenja za finansije Grada Banjaluka.

Ona je naglasila da oba partnera prema Ugovoru o strateškom partnerstvu, i prema planiranoj dinamici, ulažu novac u izgradnju Eko toplane. Oba partnera uredno izmiruju svoje obaveze, a to je veoma bitno da bi se ostvarila i željena dinamika izgradnje postrojenja Eko toplane, zaključila je Božana Šljivar.

(ELTA)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!