Decenija od smrti Tošeta Proeskog

1008

Na današnji dan, prije deset godina, poginuo je makedonski pjevač Todor Toše Proeski. Pjevač kojeg je voljela cijela bivša Jugoslavija, život je izgubio u saobraćajnoj nesreći na autoputu kod Nove Gradiške u Hrvatskoj.

Prema prvim informacijama, uzrok nesreće je umor vozača, nepoštovanje saobraćajnih propisa i neprilagođena brzina.

Region je nakon pogibije Proeskog danima bio u šoku, a u Makedoniji ni danas ne jenjava velika tuga za superstarom koji je imao tek 26 godina tog 16. oktobra 2007. godine.

Izdao je sedam albuma, a među najvećim hitovima izdvajaju se “Tajno moja”, “Ako me pogledaš u oči”, “Čija si”, “Pratim te”, “Igra bez granica”, “Soba za tugu”…

Posthumno su izdata dva albuma.

Predstavljao je Makedoniju na Evroviziji i važio za pjevača koji je bio omiljen među kolegama u cijeloj bivšoj Jugoslaviji.

Goca Tržan, Tijana Dapčević, Bojan Marović i Toni Cetinski kažu da vreme ne leči rane i da će njegove pesme i savete pamtiti do kraja života.

“Čini mi se kao da smo juče stajali zajedno, kao da smo juče pričali o onom sjutra koje ne doživjesmo. Veliki čovjek, iskren i pošten. Daleko je više mogao, ali nebo je drugačije htjelo. Ono što je ostavio mnogima je nedostižno. Može proći još sto godina, a dok budem disao i hodao, sjećaću se svega. Ipak je istina ono što stari kažu da samo lijepe stvari ostaju iza čovjeka, a nadam se da njemu život nije više „igra bez granica”. Nadam se i da sluša sve ovo što činim sad”, kaže pjevač Bojan Marović.

Pjevačica Tijana Dapčević kaže da ne prođe dan da ne pomisli na svog velikog prijatelja:

“Kako je moguće da je toliko vremena prošlo? Svaki dan ga pomenem, svaki dan pomislim na njega, čujem pjesmu, isplačem se. Svake godine mi nedostaje sve više i više. Izgubila sam divnog prijatelja, divnog kolegu”.

Dueti „Lagala nas mala” i „1.200 milja” koju je Toše snimio sa kolegama Tonijem Cetinskim i Gocom Tržan ostali su upamćeni kao veliki hitovi, a oni ističu da će vječno biti prijatelji.

“Pamtiću ga po smijehu, bio je pozitivan, izuzetno talentovan, staložen tip. Nije bio skroman. Iritiralo me je kada to kažu jer nije imao razloga da bude skroman. Uzimao je sve što je mogao. Voljeni nikada ne umiru. Njegov nasljednik ne postoji”, kaže Goca, dok se Toni obratio Tošetu emotivnim pismom.

“Evo deset je godina otkad te nema i fališ još više. Velika je praznina ostala nakon tvog odlaska i niko je nikada ispuniti neće. Zato, prijatelju, ne prihvatam da te nema jer mi je valjda tako lakše. Znaj da si uvijek kraj mene i da si zaslužan za svako moje dobro djelo, dragi moj Toše. Za gluposti i greške sam zadužen isključivo ja, znaš me. Znam da si tu negdje i hvala ti na svemu što činiš. Voli te brat. I zato, posadiću dvije ruže, neka rastu, neka se druže! Jednoj ću dati ime svoje, drugoj ime tvoje! U znak prijateljstva među nama, nek cvjetaju godinama”, napisao je Cetinski.

Proeskom je posthumno dodijeljena titula počasnog građanina Republike Makedonije. Makedonska pošta je u Kruševu, mjestu iz kojeg potiče, 15. decembra 2007. predstavila poštanske markice sa likom Tošeta Proeskog.

Na Beoviziji 2008. dodijeljena mu je posthumno nagrada za životno djelo, a zatim je publika u centru Sava uz instrumentalnu pratnju Tošetovog sastava otpjevala pesmu „Čija si“, prvog pobjednika ovog festivala i jedan od najvećih njegovih hitova.

(CDM)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!