NSRS sutra o vojnoj neutralnosti; Opozicija traži dopunu dnevnog reda

582

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi sutra u Banjaluci da razmatra Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Srpske, kojom bi bila definisana neutralnost Republike u odnosu na postojeće vojne saveze.

U Prijedlogu rezolucije je navedeno da teritorija Srpske ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo. Svaki pokušaj uskraćivanja svih suverenih prava nad teritorijom Srpske smatraće se kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvoditi pravno dejstvo.

U ovom dokumentu je precizirano da je Srpska opredijeljena da svaki budući status koordiniše sa Srbijom, kao potpisnikom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“U skladu s tim Narodna skupština donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Srpskoj na kome bi bila donesena konačna odluka o ovom pitanju”, navodi se u dokumentu koji su predložili klubovi poslanika SNSD-a, SP-a i SDS-K.

Na predloženom dnevnom redu 22. redovne sjednice Narodne skupštine Srpske su i prijedlozi zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima Srpske, te o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske.

Pred poslanicima bi trebalo da se nađu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima, kao i Nacrt zakona o banjama.

Opozicija u Republici Srpskoj najavila je da će učestvovati u radu 22. redovne sjednice, ako stranke na vlasti pristanu da se, kako kažu, rasčisti situacija sa 21. sjednice koja je više puta prekidana. Zahtijevaju da se u dnevni red uvrsti informacija o angažovanju policije 13.9. na sjednici NSRS, da se sa dnevnog reda skine revizorski izvještaj jer revizora nema, kao i da se u dnevni red uvrsti petogodišnji strateški plan Republike Srpske koji se tiče i vojne neutralnosti.

Poslanik Napredne Srpske, koji djeluje u Klubu PDP-a, Adam Šukalo izjavio je da će opozicija na sutrašnjoj skupštinskoj sjednici predložiti dopunu dnevnog reda informacijom o ponašanju pripadnika MUP Srpske u vezi sa sprečavanjem narodnih poslanika da prisustvuju skupštinskoj sjednici 12. i 13. septembra.

– U tom smislu, mi smo ponudili informaciju i zaključke za koje ćemo tražiti da budu usvojeni, a još 13. septembra smo rekli da tražimo ostavku predsjednika Narodne skupštine Srpske Nedeljka Čubrilovića, ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača i generalnog sekretara skupštine Marka Aćića – rekao je Šukalo.

On je naveo da se uvidom u stenogram sa sjednice održane 12. i 13. septembra, za koju opozicija smatra da je bila nelegalna, vidi da poslanicima koji su tretirani tako da im je bila izrečena mjera udaljenja za sjednice – to stenogramski nije konstatovano.

– Formalno, to znači da takva mjera nije ni izrečena i postavlja se pitanje zašto je neko zabranio poslanicima pristup sjednici u sali u kojoj se ona održavala postavljanjem fizičkih prepreka koje su činili pripadnici MUP-a Srpske – istakao je Šukalo.

On je naglasio da “nema povratka na staro” dok se ne riješe sva ona pitanja koja su tada bila sporna jer bi njihovim zanemarivanjem svi ispali neozbiljni.

Šukalo kaže da će opozicija tražiti i skidanje sa predloženog dnevnog reda sutrašnje sjednice izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora o budžetu Srpske “jer nema više glavnog revizora”.

On je dodao da će od opozicionih poslanika biti predložena rezolucija u vezi sa strateškim ciljevima Srpske za duži period, u kojoj će biti razgovarano i o vojnoj neutralnosti Srpske, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!