Banjaluka treba da postane “zeleni i pametni” grad

103

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najavio je danas da bi trebalo da do kraja naredne godine bude pripremljen akcioni plan zelenog i “pametnog” grada, koji podrazumijeva da se uradi sve što je potrebno da bi Banjaluka bila uključena u savremene trendove elektronskih usluga.

“Savremeni gradovi su uglavnom uklapaju u koncepte `pametnih gradova`, što čini široki pojam korištenih elektronskih usluga, od parkiranja do senzora video-nadzora i različitih elektronskih usluga u administraciji. Banjaluka će imati obavezu da pripremi takav akcioni plan”, rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci prisustvujući regionalnoj konferenciji “Teh hosted baj `Lanako`” /Tech hosted by Lanaco/.

On je naveo da je Banjaluka zainteresovana da se poveća broj zaposlenih u sektoru informacionih tehnologija, kao i za sve ono što su aktuelni trendovi u savremenim gradovima, te dodao da grad ima potencijala u ovom sektoru.

Menadžer korporativnih komunikacija u kompaniji “Lanako” Nina Kremenović najavila je da će tokom današnjeg dana konferencije učesnici u programskom bloku namijenjenom stručnjacima informacionih tehnologija iz privatnog i javnog sektora imati priliku da čuju predstavnike najvećih kompanija iz ovog sektora o temi mega trendova u ovim tehnologijama.

U Banjaluci je juče počela petodnevna regionalna konferencija “Teh hosted baj `Lanako`”, koja će po treći put okupiti najveće kompanije svjetske industrije informacionih tehnologija, regionalne i domaće kompanije, te eksperte iz ove oblasti.

“Tokom pet dana BiH će biti centar dešavanja strateški značajne teme `Mega trendovi`, u okviru koje će učesnici pokušati da daju odgovor na pitanje koliko proces digitalne transformacije, a posebno njeni pokretači, mijenjaju dosadašnje načine poslovanja i svakodnevnog života”, saopšteno je iz kompanije “Lanako”.

Iz “Lanaka” su poručili da će odgovor na ovo pitanje, u različitim programskim Formama, pružiti svjetske poznate kompanije kao što su “Mikrosoft”, “Orakl”, “Kasperski”, “Fudžicu”, “Cisko”, “Vim”, “Forčinet”, “Hjulet-Pakard”, te “Šnajder” , prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!