NSRS- Usvojen dnevni red; Izglasano udaljavanje opozicije zbog ometanja rada

589

Nakon višečasovne rasprave Narodna skupština Republike Srpske usvojila je dnevni red na kome je Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Srpske.

Predlagači ove rezolucije su poslanički klubovi SNSD, SP i SDS-K. Nije prihvaćen zahtjev opozicije da u dnevni red skupštinske sjednice bude uvrštena Rezolucija o strateškim ciljevima Republike Srpske, u periodu 2018-2023. godina.

Narodna skupština nije prihvatila ni zahtjev opozicije da u dnevni red po hitnom postupku bude uvrštena informacija u vezi sa ponašanjem pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i sprečavanja narodnih poslanika da prisustvuju 21. redovnoj sjednici i opravdanosti održavanja ove skupštinske sjednice, te odluka o stavljanju van snage odluke o razrješenju glavnog revizora Republike Srpske.

U nastavku zasjedanja 22. redovne sjednice Narodne skupštine izglasano je udaljavanje opozicionih poslanika zbog onemogućavanja rada Parlamenta.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović izrekao je mjeru udaljenja sa sjednice za poslanike opozicije, koji su duvanjem u pištaljke blokirali rad Skupštine. Čubrilović je na sjednici, koja je nastavljena nakon polučasovne pauze, naveo da su mjere izrečene u skladu sa članom 165 skupštinskog Poslovnika o radu.

On je prilikom izricanja mjera, koje su predviđene Poslovnikom o radu, pojedinačno pročitao imena poslanika opozicije.

Prije izricanja mjere, Čubrilović je zamolio poslanike opozicije da omoguće rad Parlamenta. Nakon što je izrekao mjeru udaljenja sa sjednice, Čubrilović je dao pauzu dok ne budu stvoreni uslovi za rad najviše zakonodavne institucije.

I prilikom izricanja mjere udaljenja opozicionari su duvali u pištaljke.

Nakon pauze, poslanici su glasali za udaljavanje opozicije iz sale, za šta je glasalo 44 poslanika, a niko nije bio protiv ni suzdržan. I tokom glasanja, poslanici opozicije su duvali u pištaljke.

Predsjednik Parlamenta dao je novu pauzu, a nastavak sjednice je neizvjestan.

U toku je konferencija za novinare Nedeljka Čubrilovića i Nenada Stevandića.

Šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS Vukota Govedarica izjavio je nakon što je usvojen dnevni red sjednice, da poslanici opozicije neće učestvovati u skupštinskoj raspravi, ali da neće izaći iz sale. Opozicioni poslanici su ponovo stali iza stola gdje sjedi skupštinsko rukovodstvo i pištanjem pištaljkama onemogućili dalji rad.

Govedarica je naveo da opozicija mora pokazati otpor jer, kako tvrdi, vlast u Srpskoj ne poštuje Ustav, zakone i skupštinski Poslovnik o radu.

“Džaba vam je pričati kako ugrožavate rad institucija i gdje ste doveli Glavnu službu za reviziju javnog sektora. Džaba vam je pričati i da ste dužni da odgovorite na poslanička pitanja, te da ste morali da dostavite zapisnik sa 21. redovne sjednice. Uzaludno je sa vama o bilo čemu raspravljati kada je za vas mjera većina u skupštini koja je obezbijeđena zna se kako”, rekao je Govedarica.

Nakon ovakvog postupka opozicije, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da, iako ima pravo, neće izricati mjere predviđene Poslovnikom o radu, nakon čega je dao polučasovnu pauzu.

(rtrs.tv)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!