Teatri iz Slovenije, Austrije i Makedonije gostovali na festivalu u Banjaluci

656

 Teatri iz Slovenije, Austrije i Makedonije gostovali su juče na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci na radost brojnih mališana.

Glumci Mini-teatra iz Ljubljane izveli su predstavu “Kakčeve dogodovštine”, koju je po tekstu Pernile Stalfet režirao Ivica Buljan. Banjalučkim mališanima predstavio se glumački duo Jose i Petja Golec Horvat.

Najmlađi ljubitelji pozorišta juče su imali priliku da pogledaju i predstavu “Šaptanje priča” u produkciji Lutkarskog pozorišta “Zemlja snova” iz austrijskog grada Tulina.

Autorski projekat Mihaele Agner, za koji je kostime i lutke radila Urlih Hmel, donio je zanimljivu priču na scenu Dječijeg pozorišta RS, gdje su izvođene sve predstave sa festivala. Ova predstava specifična je po tome što svaki gledalac stavi slušalice i tako sluša priču.

“Mačak u čizmama” na banjalučki festival stigao je iz Pozorišta za djecu i mlade iz Skoplja. Tekst je po motivima istoimene čuvene bajke Šarla Peroa radio Goran Miloševski, a režiju potpisuje Igor Ivković.

Brojna glumačka ekipa na sceni je oživjela poznatu priču, ali začinjenu novim začinima koji joj daju sasvim drugu dimenziju. U makedonskoj verziji pametni i dovitljivi mačak Maks započinje novu avanturu tako što jedne večeri spasava dvije čarobne čizme od zvijeri Uzveks. Pošto bez čizama nema čarobne moći, u svom bijesu zvijer uništava kraljevstvo i uz pomoć svog saradnika kengura Džeksona kuje plan kako da vrati čizme.

Najmlađa publika uživala je u ovoj priči o prijateljstvu, herojstvu i požrtvovanosti koja je i odrasle podsjetila šta su prave vrijednosti u životu.

Glumci Dječijeg pozorišta RS, organizator festivala, u utorak uveče izveli su predstavu “Odisej – San o povratku” u režiji Biserke Kolevske.

(glassrpske.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!