Dodik: Intervencije međunarodne zajednice dovele do najgoreg pravosuđa u regionu

832

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas Srni da pravosuđe u BiH mogu da urede samo lokalne institucije bez intervencija međunarodne zajednice jer su njihove intervencije dovele do najgoreg pravosuđa u regionu.

“Ovo pravosuđe nije pravosuđe, nego politički instrument za modeliranje političkog sistema”, rekao je Dodik povodom reagovanja ambasada Velike Britanije i SAD, OHR-a i OEBS-a, u vezi sa ispitivanjem ratne prošlosti sudija i tužilaca.

Dodik je rekao da je krajnje vrijeme da američka i britanska ambasada, odnosno međunarodna zajednica, prestanu sa držanjem lekcija tog tipa.

“Oni smatraju da je ovo politički motivisano, a ako je išta politički motivisano, onda je to intervencionizam međunarodnog faktora”, rekao je Dodik.

On je dodao da su upravo oni okretali glave od toga da je pravosuđe u BiH potpuno dekadentno i da u tom pogledu uopšte ne proizvodi pravdu, niti provodi pravo.

Dodik je ocijenio da se pravosuđe u BiH pokazalo kao selektivno i isključivo upereno protiv jednog naroda u BiH, prije svega srpskog, što je neprihvatljivo. “To može da priča ko god hoće, ali američka Ambasada ne može više da drži lekcije te vrste”, rekao je Dodik.

Ako je neko bio u toku rata vojni sudija Armije BiH, kaže Dodik, onda je ponižavajuće za žrtve i za sistem, pa i za evropske i svjetske vrijednosti da taj isti sudija sudi svom “ratnom sapatniku” Naseru Oriću i oslobodi ga.

“Naravno da će ga osloboditi kazne. I nakon toga da nam oni kažu da ne treba ništa da se radi. To nije nikakva poruka. Oni misle da je ovo podanički narod i da oni mogu da govore šta god hoće. Mislim da su pretjerali i imaću prilike da im to kažem na svakom susretu koji budem imao sa njima”, rekao je Dodik.

On je istakao da je u pitanju tipično miješanje /međunarodne zajednice/ u unutrašnje stvari.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je danas Srni da nije korektna reakcija međunarodne zajednice u vezi sa ispitivanjem ratne prošlosti sudija i tužilaca, a da se prethodno nisu informisali o svim sadržajima i činjenicama.

Otvoreni smo da predstavnici međunarodne zajednice dođu u Banjaluku u Republički centar i da im stavimo na uvid i raspolaganje dokumentaciju koju smo dostavili Visokom sudskom i tužilačkom savjetu”, rekao je Kojić i istakao da je jedan od zaključaka VSTS da se ispitaju sve sudije i tižioci, a ne samo oni koji su obuhvaćeni informacijom Republičkog centra, koju su poslali VSTS-u.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić ocijenio je da je reakcija američke i britanske ambasade u vezi sa ispitivanjem ratne prošlosti sudija i tužilaca pritisak na pravosuđe u BiH, jer i sami kažu da je svaki komentar pritisak.

“Zar to nije interes svih nas, pa i te međunarodne zajednice, ako je toliko dobronamjerno zainteresovana da Sud i Tužilaštvo budu profesionalni, pravedni i ostvare ciljeve koje pravosuđe ima u svim sistemima”, rekao je Savčić Srni.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra neprihvatljivim i sramnim reagovanje ambasada Velike Britanije i SAD, kao i OHR-a u vezi sa ispitivanjem ratne prošlosti sudija i tužilaca, a ne reaguju na oslobađanje Nasera Orića ili izmiještanje grobnica na Ozrenu.

Mitrović je ocijenio da je riječ o orkestriranom reagovanju na svaku kritiku i osudu pristrasnog, nestručnog, tendencioznog, projektovanog rada Suda i Tužilaštva BiH.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić rekla je da reakcije međunarodne zajednice na zaključke Visokog sudskog i tužilačkog savjeta u vezi sa ispitivanjem ratne prošlosti sudija i tužilaca potvrđuje da su srpske žrtve u pravu kada kažu da Sud i Tužilaštvo uopšte nisu potrebni, jer po nagovoru stranih ambasada rade protiv Srba. Rajilićeva smatra da su ambasade SAD i Velike Britanije ovim izjavama otkrile da one vrše pritisak na taj sud i tužilaštvo, a ne Republika Srpska.

VSTS usvojio je u četvrtak, 26. oktobra, zaključak da informacija Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske o ratnim sudijama i tužiocima koji i sada obavljaju pravosudne funkcije, zajedno sa prilozima, bude dostavljena Tužilaštvu BiH na nadležno postupanje.

Zaključkom je predviđeno da VSTS od Ministarstva pravde BiH, Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH zatraži da se po hitnoj proceduri izvrši dopuna člana 44. Zakona o VSTS-u u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudije ili tužioca bez sprovedenog disciplinskog postupka.

Ambasade SAD i Velike Britanije u BiH izrazile su “duboku zabrinutost” zbog zaključaka koji je usvojio VSTS, te smatraju neprimjerenim pritiskom zahtjev da se dostave podaci da li su pojedine sudije i tužioci bili predmet istrage. Zabrinutost je izrazio i OHR, dok je Misija OEBS-a u BiH ocijenila da zaključci predstavljaju “nepotreban pritisak na nezavisne pravosudne institucije” , prenjele su agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!