Dodik nakon sastanka sa Vučićem: Razgovor u BiH nemoguć, monopol drže stranci (VIDEO, FOTO)

681

Predsjednik Srpske Milorad Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem istakao je da je razgovor o BiH nemoguć, jer monopol nad BiH drže stranci.

– Morao sam da upoznam predsjednika Srbije o duplim standardima u BiH – poručio je Dodik.

Na konferenciji za novinare u Beogradu, održanoj poslije sastanka sa presjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Dodik je istakao da je Vučića upoznao i o inicijativi da sudije u BiH koji imaju ratnu prošlost ne mogu da budu sudije koje danas sude.

“Imamo podatke da je šest sudija bilo sudije vojnih sudova Armije BiH”, rekao je Dodik i dodao da je jedan takav sudio Naseru Oriću.

Dodik je poručio  da će polovinom novembra biti izrađen prvi nacrt dokumenta koji bi ukazao na potrebu očuvanja srpskog nacionalnog identiteta na različitim mjestima.

On rekao da će se sastati i grupe koje su formirane da bi analizirale taj domument i uputile ga u parlamentarnu proceduru.

Deklaracija će, prema ranijim najavama, obuhvatiti pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, zatim pravo na izučavanje i njegovanje srpske kulture, pravo izučavanja srpske istorije i negovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog naslijeđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.

Predsjednik Srpske je naglasio da je na današnjem sastanku bilo riječi i o zajedničkim projektima, kao i da je Vučića upoznao da je BiH teško održiva zemlja.

Dodik je napomenuo da nema definitivan stav o situaciji u Kataloniji, ali da je to zanimljiv slučaj na kojem se vidi nedosljednost međunarodne zajednice.”Zanimljiv slučaj. Neki se tresu zbog toga, a ja – ništa, potpuno sam miran i gledam na to kao na situaciju u kojoj su neki nadobudno zakuvali na Kosovu i govorili kako to može, a sad kada je mečka zaplesala pred njihovom kućom, ne znaju šta da rade”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da on lično i Republika Srpska posmatraju razvoj događaja, ali da nema nikakav definitivan stav o tome, iako se na tom slučaju vidi nedosljednost međunarodne zajednice.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Dodik je podsjetio da je podržao Srpsku listu na Kosovu i Metohiji zato što podržava način da se političkom borbom Srba obezbijedi status i prava Srba i zato što vidi da je Srbija tamo prisutnija kroz otvorenu podršku iz Beograda nego što je bila u momentu proglašenja navodne nezavisnosti.

On je poručio da će Republika Srpska pratiti stavove Srbije, kao i do sada.

Republika Srpska nije dala saglasnost da BiH prizna samoproglašeno Kosovo. I to će tako i ostati. U tom pogledu naše politike su veoma jasne i Srbija kao zemlja mora da pokaže svoj autoritet i da pruži podršku ljudima koji tamo žive kako bi njihova prava bila očuvana i integrisana u Kosovo i Metohiju u okviru Ustava Srbije”, rekao je Dodik.

Prioritet izgradnja auto-puta Banjaluka-Bijeljina-granica sa Srbijom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je za Srpsku prioritet auto-put Banjaluka-Bijeljina-granica sa Srbijom, kao i auto-put od Višegrada do Pala.

“Mi ćemo u našim dokumentima tako i planirati, a šta će graditi u Federaciji BiH to je njihov problem. Malo je problem što neki naši gradonačelnici pokušavaju da nešto ušićare oko toga”, rekao je Dodik.

On je istakao da će na trasi auto-puta Banjaluka-Beograda, koji je prioritetni infrastrukturni projekat, sljedeće godine biti promovisana 72 kilometra izgrađenog auto-puta.

“Približavamo se ostvarenju cilja, pregovaramo o izgradnji preostalih dionica i zato sa Vučićem pričam o dodirnoj tački”, rekao je Dodik.

On je ispričao da mu je prije desetak godina u Briselu, kada je insistirao na jedinstvenoj trasi od Banjaluke do Bijeljine i granice sa Srbijom, jedan briselski zvaničnik rekao da može sve što ide iznad rijeke Save, a da ispod ne može.

Dodik je napomenuo da BiH, kao zajednički nivo, nema nikakvu nadležnost za izgradnju puteva.

“To je isključivo na entitetima i mi ćemo o tome odlučivati”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je nadležna komisija počela da radi na prijedlogu ustanovljenja ili potpunog razgraničenja sa BiH, kako bi do kraja godine pokušali da utvrdimo granicu između dvije zemlje.

“Daću sve od sebe da budemo kompromisni i konstruktivni, a da istovremeno ne naudimo interesima srpskog i drugih naroda u BiH, tako i u Srbiji”, rekao je predsjednik Vučić na pres konferenciji poslije razgovora s predsjednikom Srpske.

Najavio da će na prijedlog Dodika biti održana sjednica Viskog savjeta za saradnju sa Republikom Srpskom..

Predsjednik Srbije je rekao da predsjednik Dodik smatra da je žila kucavica za Srpsku da se završi auto-put od Banjaluke do Beograda, preko Doboja, zatim Šamca, Brčkog, Bijeljine.

“Lično sam rekao da je to za nas lak zadatak i da imamo da uradimo 17 kilometara auto-puta. Ponudio sam da možemo da pomognemo i do Bjeljine”, napomenuo je Vučić.

Rekao je da će “nastaviti da moli Dodika i sve ljude u Sarajevu da auto-put Beograd-Sarajevo ide preko Višegrada”.

“Da li će biti zainteresovani u Sarajevu, to je druga stvar. Srbija je zainteresovana jer bismo tako spojili Srbiju sa Hercegovinom, ali i Novi Pazar sa Sarajevom”, naglasio je predsjednik Srbije.

(rtrs.tv)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!