PDP: Prestati sa govorom mržnje

569

Predsjedništvo Partije demokratskog progresa pozvalo je sa današnje sjednice u Banjaluci sve političke aktere u Republici Srpskoj i BiH da odmah prestanu sa govorom mržnje, neprimjerenom i uvredljivom komunikacijom i da se vrate političkom dijalogu koji će vratiti dostojanstvo institucijama.

Predsjedništvo PDP apeluje da se svi učesnici na političkoj sceni vrate komunikaciji isključivo snagom argumenata, kako bi bile smirene tenzije koje dugoročno nanose štetu budućnosti Republike Srpske i BiH.

Predsjedništvo PDP osudilo je posljednje izjave predsjednika SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i pozvalo na prekid ratnohuškačke retorike, koja BiH vraća u prošlost.

Predsjedništvo PDP smatra da je potez srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da sazove konsultacije u Banjaluci sa ministrima u Savjetu ministara i poslanicima u Predstavničkom domu parlamenta BiH iz Republike Srpske doprinio smirivanju tenzija.

Predsjedništvo PDP pozvalo je vladajuću parlamentarnu većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske i sve političke aktere da učine napor kako bi bilo obezbijeđeno normalno funkcionisanje Narodne skupštine Republike Srpske i vraćen dignitet toj instituciji.

Ocijenjeno je da je poslije posebne sjednice NSRS postalo jasno da je aktuelna vlast Republike Srpske do sada zloupotrebljavala instituciju referenduma, te pozvalo na ozbiljan pristup ovom pitanju.

Posebnu pažnju Predsjedništvo PDP na današnjoj sjednici posvetilo je programskom sadržaju informativno-političkog programa javnog servisa Republike Srpske.

PDP zahtijeva da se program Radio-televizije Republike Srpske hitno vrati u zakonski okvir, po kojem informisanje javnosti mora da bude objektivno i nepristrasno, bez uticaja bilo koje političke grupacije u Republici Srpskoj. Zahtijevamo, što je Zakonom o Radio-televiziji Republike Srpske već i propisano, ravnopravan tretman za nosioce svih izabranih i imenovanih funkcionera u Republici Srpskoj, i u ime Republike Srpske u zajedničkim institucijama, te ravnopravan tretman vlasti i opozicije u Republici Srpskoj.

Razmatrano je i ekonomsko stanje u Srpskoj i nacrt budžeta za sljedeću godinu i izražena zabrinutost zbog nedostatka adekvatnog odgovora vlasti Republike Srpske na teško ekonomsko stanje.

Predsjedništvo PDP izuzetno je zadovoljno reakcijama javnosti u vezi sa PDP-ovim dokumentom ”Program obnove Republike Srpske” i nastaviće aktivnosti na predstavljanja rješenja za kreiranje mirne, stabilne i bolje budućnosti u Republici Srpskoj, navode u ovoj stranci.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!