Podrška za prijevremeno rođene bebe: Osmijeh mrvica umiruje svaki strah

669

S velikim emotivnim šokom i strahom suočila se Nina Baltić kada je njena malena Danica došla na svijet dva i po mjeseca prije termina, a sada kad kćerkica ima devet mjeseci najveću radost joj pričinjavaju svaki njen osmijeh i veseli pogled.

“U period kada bi trebalo da imate normalnu postporađajnu fazu i da budete srećni morate da se suočavate sa strahom šta će se desiti s vašim djetetom i da li će sve proći kako treba”, kazala je Baltićeva.

Navela je da je potražila psihologa, ali ga u tom periodu nije bilo, pa je stručna pomoć, koja joj je bila toliko neophodna, izostala.

Ni sada, priznaje, nije potpuno mirna i još postoji neki strah, ali vjeruje da će sve biti u redu. Danica je zdrava, vesela i komunikativna beba, što je pokazala i strpljivo pozirajući fotoreporteru “Nezavisnih”.

Zvjezdana Rajkovača, pomoćnica generalnog direktora za medicinske poslove Univerzitetskog kliničkog centra RS, kazala je u petak na konferenciji za novinare posvećenoj prijevremeno rođenim bebama da je neophodno skrenuti pažnju na ovu grupu novorođenčadi.

“To su djeca koja pri rođenju imaju svega nekoliko stotina grama, mogu stati na dlan i zbog toga je neophodno da im uz intenzivan rad medicinskog osoblja i aparata stvorimo sredinu najpribližniju onoj u majčinom stomaku”, pojasnila je Rajkovača.

Ona je apelovala na sve koji su u mogućnosti da daruju aparate za ove bebe da to učine u dogovoru s Klinikom za dječje bolesti.

Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječje bolesti UKC RS, zahvalio je Udruženju roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvica” na bezuslovnoj pomoći ovoj klinici.

“Drago mi je kada se sretnem sa dječicom koja su nekad bila tako mala, a sada su već odrasla djeca koja su dostigla sve ono što je trebalo da dostignu u razvoju”, kazao je Mirošljević.

Stoislav Koljević, pedijatar intenzivista u Klinici za dječje bolesti UKC RS, kazao je da su granice smrtnosti ove djece mnogo pomjerene u odnosu na prije 10-15 godina, odnosno da je broj smrtnih slučajeva mnogo manji.

“I kod nas i u svijetu se primijeti porast broja prijevremeno rođene djece, ali napredak tehnologije je učinio da čak oko 90 odsto djece rođene poslije 28. nedjelje preživi”, istakao je Koljević.

Danka Mirjanić, predsjednica Udruženja “Mrvice”, istakla je da ovo udruženje postoji nešto više od godinu i da nastoji da realizuje projekte kako bi pomoglo prijevremeno rođenim bebama.

“Uspjeli smo da majkama obezbijedimo psihološku pomoć koja im je toliko neophodna jer se dešava da majke ove djece budu u bolnici i po tri mjeseca”, kaže Mirjanićeva.

Prema njenim riječima, ovo udruženje je uz pomoć donatora uspješno obezbijedilo sobe za dojenje prijevremeno rođenih beba.

(nezavisne.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!