Simulacija u centru grada: Obilježen Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda (FOTO)

862

Simulacijom saobraćajne nezgode sa teško povrijeđenim učesnicima, uz intervencije Hitne pomoći, vatrogasne jedinice i policije, u Banjoj Luci je danas obilježen Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

-Grad Banja Luka je podržao i aktivno se uključio u organizaciju obilježavanja ovog značajnog datuma, kako bi sve nas podsjetili da žrtve u saobraćajnim nezgodama nisu puka statistika i da je riječ o našoj rodbini i prijateljima – kazao je načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

U Banjoj Luci su prošle godine bile 2.684 saobraćajne nezgode u kojima je 13 lica smrtno stradalo, a za prvih deset mjeseci ove godine u saobraćajnim nezgodama poginulo je deset lica.

-Cilj ovih i sličnih kampanja jeste da do 2020. godine smanjimo broj teže povrijeđenih i smrtno stradalih za 50 odsto – rekao je Sandić i naglasio da Grad provodi niz aktivnosti na smanjenju broja saobraćajnih nezgoda, naročito smrtno stradalih lica.

Prema njegovim riječima, gradonačelnik Igor Radojičić je formirao Savjet za bezbjednost saobraćaja, koji, između ostalog, ima obavezu da obiđe sve kritične tačke u gradu na kojima se dešava povećan broj saobraćajnih nezgoda i da uputi prijedloge nadležnom odjeljenju, koje bi u sklopu svojih programa rješavalo ta kritična mjesta.

U ime Auto-mota saveza RS Jelica Lubura, rekla je da Auto-moto savez i auto-moto društva učestvuju u ovoj akciji sa željom da se skrene pažnja na žrtve i posljedice tih žrtava saobraćajnih nezgoda, kao i na njihove porodice.
-Širom Republike Srpske, gdje imamo auto-moto društva, organizovani su slični događaji – navela je ona.

Komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banja Luka Dragan Milošević, rekao je da je najčešći uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda neprilagođena brzina vozila, zatim vožnja pod uticajem alkohola.
-Konstantne su aktivnosti usmjerene na suzbijanje ove vrste prekršaja – istakao je on, te dodao da je najviše nastradalih između 20 i 30 godina, a kada je riječ o saobraćajnim nezgodama sa posljedicama – one se najčešće događaju u dane vikedna i u ranim jutarnjim časovima.

U obilježavanje Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, osim Grada Banja Luka uključili su se i Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Zavod za obrazovanje odraslih Republike Srpske, Auto – moto savez Republike Srpske, Tehnička škola Banja Luka, Crveni krst Republike Srpske i mnoge druge institucije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!