Dodik: Bilo bi odlično da vlast i opozicija imaju zajednički pristup Dejtonu

556

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da bi bilo odlično ako bi vladajuće stranke i opozicija u Srpskoj mogle da imaju zajednički pristup u očuvanju izvornog Dejtonskog sporazuma i vraćanja institucija koje su Srpskoj oteli visoki predstavnici.

Dodik je novinarima nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a u Banjaluci rekao da bi Dejtonski mirovni sporazum mogao da bude dio razgovora sa opozicijom.

“Bilo bi odlično kada bi mogli da imamo sa opozicijom taj zajednički pristup. Dejtonski sporazum je urušila i srušila međunarodna zajednica. Ona je imala namjeru da još prije 10 godina devastira Dejtonski sporazum do mjere stvaranja unitarne zemlje”, rekao je Dodik.

On je istakao da su se predstavnici međunarodne zajednice neplanirano zadržali u BiH jer im je stvaranje unitarne zemlje onemogućeno aktivnostima koje je provodila Srpska.

“Naše aktivnosti su prvo bile da se zaustavi taj bezočni prenos i otimanje naših nadležnosti, a nakon toga krenuti i u proces dovođenja BiH u ustavne okvire”, rekao je Dodik.

On kaže da BiH ima svoj ustav i potpuno drugačiju praksu, ali dodaje da su politike koje se moraju voditi u BiH – da se odbaci strani intervencionizam.

“Ako to može da funkcioniše, može da funkcioniše i BiH. Ako je BiH stvar međunarodnog intervencionizma onda mislim da će se `valjati u blatu` još nekoliko godina”, rekao je Dodik, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!