Siromaštvo: Mnogi u BiH nemaju ni za lijekove

1447

Ako zarade u BiH budu rasle tempom kao u prethodne dvije godine, biće potrebno više od 15 godina da jedna prosječna plata bude dovoljna za kupovinu potrošačke korpe.

Ovim tempom proći će više od 500 godina prije nego što penzija bude dovoljna za kupovinu potrošačke korpe, pokazala je analiza Centara civilnih inicijativa (CCI).

– U protekle dvije godine prosečna plata u oba entiteta porasla je za jedan odsto ili za pet KM. To znači da životni standard građana stagnira, dok je potrošačka korpa i dalje skoro duplo veća od prosječne plate – objašnjavaju u CCI.

Njihova analiza je pokazala da je 45 odsto radnika, sa primanjima ispod 500 KM, u zoni koja se približila apsolutnom siromaštvu. Kad je riječ o penzionerima, u ovoj zoni je 66 odsto pripadnika ove populacije, koji preživljavaju sa samo 350 KM mjesečno.

Ranija istraživanja pokazala su da je oko 990.000, ili 28 odsto odraslog stanovništva u BiH, ispod apsolutne linije siromaštva i živi sa 271 KM mjesečno, te da čak 600.000 ljudi živi sa tri do pet KM dnevno.

U banjalučkom Udruženju penzionera naglašavaju da su mnogi penzioneri već odavno u ekstremnom siromaštvu.

– Ma koliko bili bolesni, ne mogu da kupe ni one najjeftinije lijekove.

Imaju taman za jedan oskudan obrok, i to je to – kaže član ovog udruženja Nenad Ratković. Dodaje da su, zbog toga, sve češći prizori da se penzioneri pored kontejnera otimaju za komad hljeba.

Od najniže plate i penzije u Srpskoj preživljava oko 100.000 radnika i penzionera. Naime, 36.000 zaposlenih u RS zarađuje do 370 KM, dok je na penzionerskom minimalcu od nekih 250 KM čak 64.000 penzionera.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!