-0.4 C
Banja Luka
Subota, April 20, 2024

Ostrvo u kuhinji

2635

Izuzetno praktično rješenje kako za veće tako i za manje prostore.

Kuhinjsko ostrvo je jedan od najkorisnijih elemenata koje može domaćica da ima ukoliko je prostor dovoljno veliki.

Većina nekadašnjih kuhinja je imala sto na kojem su ukućani doručkovali, odlagali namirnice ili ga koristili kao dodatnu radnu površinu. Nažalost, kuhinje su svremenom postajale sve manje. Kuhinjski sto je međutim u bogatijim zemljama evoluirao i pretvorio se u ostrvo koje sada ima nekoliko funkcija.

ŠPORET

U velikim kuhinjama ovakvo ostrvo sadrži šporet čime se oslobađa radni prostor kod kuhinjskih elemenata, a domaćici je lakše da servira. Ovo je naročito korisno u kuhinjama čiji su radni elementi naslonjeni na zid, bez prirodnog svjetla.

ŠPAJZ

Kuhinjsko ostrvo može da se koristi kao radna površina ili sto, ali i kao mali špajz. Ispod radne ploče mogu da se ugrade police ili fioke, pa i jedna metalna pregrada na koju će se poređati kutije. U ovim fiokama ili pregradama se čuva svakodnevni servis, tiganji ili šerpe koje se najčešće koriste, ali i svježe povrće, pa i zimnica.

STO

 

Brz život i brojne obaveze nose sa sobom i naviku da rijetko koji obrok zajedno jede kompletna porodica. Pošto, najčešće, samo nedjeljni ručak jedu svi zajedno, trpezarijski sto se rijetko namješta. Svakodnevni brzi obroci su glavni razlog zašto treba vratiti kuhinjsko ostrvo, jer je praktičnije. Takođe, dok domaćica sprema obrok ukućani će više vremena provoditi u razgovoru. Za kuhinjsko ostrvo se može iskoristi i stari sto, koji se izvlači.

UKRAS

Pošto su u manjim stanovima kuhinje često dio dnevnog boravka, upravo ovakvo ostrvo može vizuelno, ali i praktično da razdvoji dnevnu sobu od kuhinje. Pored praktične strane, kuhinjsko ostrvo može da bude i ukras i da se u njemu odložu flaše vina. Takođe, ovo je odlično mjesto da se na njemu odlože namirnice kada ukućani uđu u stan. U ukrasnom tanjiru mogu da stoje ključevi ili voće, a to je dobro mjesto i za vazu sa cvijećem.

TOČKIĆI

Kuhinjsko ostrvo ne mora da bude veliko kao u američkim kuhinjama, već prostor diktira veličinu. U našim radnjama mogu se nabaviti i mala kuhinjska ostrva sa točkićima koja su izuzetno praktična, pišu Večernje novosti.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!