Ruski analitičari: Presuda Mladiću cijena koju Srbija plaća za ulazak u EU

548

Sramna presuda generalu Ratku Mladiću nema nikakve veze sa pravom i pravdom. To je samo još jedna antisrpska presuda antisrpskog tribunala. To je cijena koju Srbija plaća za ulazak u EU, a kojom se istovremeno opravdava agresija NATO-a na Balkanu.

Ta presuda će se sigurno upotrebiti kao instrument pritiska na vlasti u Beogradu, a prije svega u Banjaluci, kako bi Republika Srpska odustala od osamostaljenja, smatraju ruski analitičari. Stručnjaci vjeruju da će Mladićev pravni tim uložiti žalbu na presudu, ali se boje da to neće ništa promijeniti.

“Haški tribunal je pristrasan i neobjektivan. Smatram da su advokati generala Mladića ubjedljivo dokazali da je on nevin po osnovnim tačkama optužbe, poput Srebrenice ili opsade Sarajeva, ali bi upravo zbog ispolitizovanosti tribunala bilo čudno očekivati drugu presudu sem kazne doživotnog zatvora. Ali borba se nastavlja, jer će Mladićev pravni tim uložiti žalbu na ovu prvostepenu presudu. Podsjetila bih da je isporučivanje Mladića bio jedan od uslova koji je Brisel postavio Beogradu na putu ka EU. Kao što vidimo, sve to je bila velika iluzija i prevara, zato što, prema mom mišljenju, u sljedećih dvadeset godina niko neće primiti Srbiju u EU”, kaže za Јelena Guskova, direktor Centra za proučavanje savremene balkanske krize.

Doktor istorijskih nauka i direktor Instituta za slovenske studije RAN Konstantin Nikiforov ističe da je Haški sud pretvoren u “politički instrument” i upozorava da će se presuda Mladiću negativno odraziti na cio region.

“Ništa se neočekivano nije dogodilo. Selektivno pravosuđe je gore od opšteg bezakonja. Sjetimo se kako je isti taj Tribunal pustio na slobodu generala Gotovinu, albanske vođe OVK i Nasera Orića. Trebalo je sve osuditi ili sve amnestirati. Pristup bi prema svima trebalo da bude isti, inače se sud pretvara u politički instrument. Ova presuda će se negativno odraziti na stabilnost regiona, opet će početi priče o tome da je Republika Srpska genocidna tvorevina. Јasno je da će Mladićeva odbrana uložiti žalbu na presudu, alu u ovom slučaju, nažalost, presuda će ostati ista”, smatra Nikiforov.

Petar Iskenderov, viši naučni saradnik Instituta za slavistiku RAN, kaže da je ova presuda bila očekivana jer je Tribunal sve ove godine bio antisrpski nastrojen.

“Haški tribunal je od samog osnivanja imao zadatak da osudi političke lidere Srbije i lidere Srba u BiH kako bi opravdao vojne operacije NATO-a na Balkanu, kao i politiku zapadnih zemalja prema regionu.

Nakon što je izrečena presuda Radovanu Karadžiću, bilo je jasno da će presuda generalu Mladiću biti još oštrija. Ona će se sigurno koristiti kao instrument pritiska na rukovodstvo u Beogradu, a prije svega u Banjaluci, kako bi Republika Srpska ne samo odustala od planova koji se tiči osamostaljenja, nego i od odbrane svojih prava, koja su zagarantovana Dejtonskim sporazumom”, smatra Iskenderov.

Svaka presuda takozvanog Haškog tribunala, koji se nikako ne može nazvati pravosudnim organom, nije ništa drugo nego ruganje predstavnicima, uglavnom jednog naroda – Srba, ističe profesorka ruskog Univerziteta MGIMO, ruski politikolog i publicista Јelena Ponomarjova.

“To je jasno svima koji se bave balkanskom problematikom, jer se sve radi da bi se za ratne zločine proglasili krivim isključivo Srbi. Sudije ne uzimaju u obzir ni moralne kvalitete ljudi, ni starosno doba, ni zdravlje, a da ne pominjemo namještene optužnice. Sve te optužnice su grubo politizovane i nemaju nikakve veze sa pravom.

A u politici, kao što znamo, upravljaju samo interesi određenih igrača. Kada je general Mladić uhapšen, prvo sam pomislila da će biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora, između ostalog i zato što taj čovjek zna istinu i treba ga spriječiti da je svijetu kaže. I upravo zato je sada naš zadatak da širimo istinu koju treba da znaju milioni ljudi, da pišemo o tome, da održavamo naučne konferencije”, rekla je Ponomarjova.

Ona ističe da je general Mladić heroj koji zaslužuje poštovanje i izražava nadu da će istina o njemu jednog dana izaći na vidjelo.

“Milioni ljudi ne mogu da griješe – u Srbiji, u Republici Srpskoj, i u zemljama u kojima živi velika srpska dijaspora, general Mladić je heroj, vojnik, borac, to je figura koja zaslužuje proučavanje i poštovanje. Mislim da će vremenom pravda pobijediti i istina o njemu i njegovim djelima biće dostupna i ljudima na Zapadu. U svakom slučaju, ova presuda nema ništa zajedničko sa pravom i pravdom”, naglasila je ona.

Ponomarjova je navela da je Tribunal “pokazao svoju nesposobnost da sarađuje sa drugim zemljama”, navodeći primjer Rusije, koja je dugo zahtijevala da se obezbijedi mjesto za liječenje, kako je rekla, starog čovjeka, ali da je Tribunal to odbio, javlja Sputnjik.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!