Neobična prezimena u Srpskoj: Pozoveš Kukavicu, javi se Toljaga

971

Samo u istočnoj Hercegovini može se desiti da načelnik opštine postane Lažetić, a njegovi zamjenici Mutilović i Dangubić, da policijom komanduje Batinić, javni red kontroliše Remetić, a budžetom raspolaže Manjak.

Ovako je o neobičnim prezimenima pisao nevesinjski šaljivdžija Milorad Čokorilo, ali i u drugim krajevima Republike Srpske ima prezimena kao stvorenih za satirične komentare.

Tako bi se moglo dogoditi da, recimo, neki šeret za ministra odbrane BiH predloži Kukavicu. U Srpskoj živi pedesetak porodica sa ovim prezimenom, na području od Banjaluke do Novog Grada, te u Rogatici i Novom Goraždu. Interesantno je da Kukavica ima i među Srbima i među Bošnjacima.

U Srpskoj nema Drekova, Guzića i Šupaka, kao u susjednoj Hrvatskoj, ali je Guzina često prezime. Tridesetak porodica na sjeveru RS preziva se Kenjalo, a na području Čelinca živi nekoliko Prdića. Prije nekoliko decenija ovo je prezime bilo mnogo češće, ali su Prdići, kako bi izbjegli sprdnju, u porodično ime dodali jedno slovo i postali „pristojni“ Predići. Neki bivši Prdići danas nose i druga „obična“ prezimena.

Četnika više u Hrvatskoj nego u Srpskoj

Zanimljivo je da Četnika ima mnogo više u Hrvatskoj nego u Srpskoj. U cijeloj Srpskoj samo dvije porodice nose ovo prezime, a jedna od njih potiče iz Gospića. U Hrvatskoj, međutim, postoji čitav klan Četnika u Dalmaciji, a izvesni Savo Četnik iz Cetine čak je bio i opštinski odbornik, kao jedini Srbin na listi HDZ.

Iz Hrvatske je u Kozarsku Dubicu doselila i porodica Požar, jedina u RS sa ovim zapaljivim prezimenom. Požari su, bar u matičnim knjigama rijetki, ali zato Suša ima širom RS, od Nevesinja do Broda.

Kad na vrata zakuca Vještica

Jedno od čestih prezimena u Republici Srpskoj je i Vještica, a jedan Vještica je osamdesetih u Banjaluci bio sudski izvršitelj. Ko nije platio struju ili porez rizikovao je da mu na vrata zakuca Vještica i zaplijeni namještaj i televizor.

U RS živi i nekoliko porodica Mačaka, Guski, Kostura i Mula, te dva Zaklana i 13 Zlikovaca. Ima i onih koji su bolje prošli pa su po rođenju Kraljevi, Banovi ili Plemići.

U Banjaluci i Foči žive Dobrote, u Derventi Zlato i Srebro, a nekoliko porodica sa ovim plemenitim prezimenom ima i u Banjaluci i Brčkom. Bronze su mnogo češće, naročito u Kozarskoj Dubici. Jedna porodica u Prijedoru preziva se Hvala, a jedna u Banjaluci nosi prezime Dlaka.

“Jestiva” prezimena

Kad su u pitanju “jestiva” prezimena, na meniju telefonskog imenika RS nudi se pet Bureka iz Osmaka, osam Salata iz Trebinja, sedam Kestena sa područja Mrkonjić Grada, Šipova i Jezera, te dvadesetak Teletina iz raznih krajeva Srpske.

U istočnoj Hercegovini danas nećete sresti Junce, Jalovice, Bitange, Trutine, Koljibabe, Zaguze i Prdavce, ali hroničari navode da su se u prošlosti mnogi Hercegovci tako prezivali. Kao i čelinački Prdići i oni su se, iz praktičnih razloga, odrekli imena predaka.

Za razliku od njih, Budalice, Šupljeglavi, Koljivrati, Derikučke, Kukolji, Vikala i Rikala su ostali verni tradiciji. Po nekim izvorima, i prezimena Zlokapa, Zlojutro, Ćurguz, Toljaga, Bubalo i Sudar, kojih ima širom RS, potiču iz Hercegovine.

Ko će kome naškoditi

Prezimena se u Evropi pojavljuju već u 12. vijeku, i to prvo među bogatim plemićima, kako bi se znalo kome pripada koji porodični posjed.

U našim krajevima u doba Otomanske imperije nije bilo pravih prezimena, nego se identitet određivao po imenu oca, mjestu porijekla ili porodičnom zanatu, na primjer: Luka Jovanov Kovač, Husein Gračanin, Simo Sarajlija. Prezime je postalo zakonska obaveza tek u 20. vijeku, u Kraljevini Jugoslaviji.

Prije toga, red su pokušale da uvedu austroguarske okupacione vlasti. Nakon aneksije, uslijedio je prvi popis stanovništva i popisivači su zahtjevali da svako kaže svoje prezime. Ponositi i šegačenju skloni Hercegovci su govorili što im je prvo padalo na pamet, vjerujući da će tako naškoditi „mrskoj carevini“. Međutim, pedantni Austrijanci su sve zapisivali, a njihove arhive naslijedila je i nova jugoslovenska vlast, pa mnoge porodice i danas nose prezimena smišljena iz inata ili šale.

Nezgodan po padežima

U telefonskom imeniku Hrvatske među mnogobrojnim Horvatima, Babićima i Jurićima, naći ćete i tri Kurca. Ne radi se o nepristojnoj imenici muškog roda, jer se ove tri porodice prezivaju Kurc.

Ovo prezime njemačkog porekla i nevinog značenja (kratki), prije nekoliko decenija je bilo rašireno i u podgrmečkom kraju, ali danas ne postoji. Porodice Kurc promijenile su prezime, vjerovatno zbog „nezgodnih“ promjena po padežima.

Takvih problema, naravno, nema budući austrijski premijer Sebastijan Kurc.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!