Prihvaćen nacrt gradskog budžeta za 2018. godinu

632

Skupština grada Banja Luka je na današnjoj, sedamnaestoj sjednici, prihvatila nacrt budžeta grada Banja Luka za 2018. godinu u iznosu od 129.370.000 KM i uputila ga u javnu raspravu, radi pribavljanja primjedbi, mišljenja i prijedloga. Javna rasprava će biti provedena u periodu od 24. novembra do 1. decembra 2017. godine.

Komentarišući nacrt budžeta za narednu godinu, gradonačelnik Igor Radojičić je naglasio da je budžet za narednu godinu realan i vrlo oprezno koncipiran, te da Grad nema namjeru da uvodi bilo kakve nove namete i opterećenja privredi. On je podvukao da Grad sada konačno ima jasnu finansijsku sliku stanja za narednih 10 godina nakon restrukturisanja dugova stare Toplane.

–  Veoma sam optimističan kada je u pitanju naredna godina, jer ćemo u gradu imati mnogo projekata koji će biti usmjereni prema potrebama građana. Grad će ući u izgradnju novog mosta na lokaciji sadašnjeg Zelenog mosta, radiće se most u Dragočaju, a vjerujemo da će biti završen i most u Priječanima. Kada su u pitanju saobraćajnice, pred nama je završetak istočnog tranzita, čija izgradnja je počela juče, zatim izgradnja kružnih tokova na Rebrovcu, na Laušu i Aleji Svetog Save – rekao je Radojičić.

On je dodao da je u planu za narednu godinu da Grad Banja Luka, zajedno sa Vladom RS, dogradi objekat OŠ „Branko Radičević“ na Starčevici, zatim da se nastavi projekat vodosnabdijevanja Crno vrelo, a planiramo i nastavak aktivnosti koje su naišle na vrlo dobar prijem kod građana kao što su izgradnja igrališta, trim staza, te obnova zelenih površina.

– Kada je riječ o sportskoj infrastrukturi, očekujemo da završimo projekat izgradnje sportske dovrane u nekadašnjem Šoping centru, kroz javno-privatno partnerstvo u procesu smo nove dvorane Gimnazije, a u pripremi su projekti za sportske sale u osnovnim školama „Sveti Sava“ i „Branko Radičević“ – naveo je gradonačelnik.

Načelnik Odjeljenja za finansije Božana Šljivar, kazala je da je budžet za 2018. manji za oko 5 odsto od ovogodišnjeg koji je rebalansriran u junu ove godine, ali da će Grad Banja Luka ispuniti sve svoje zakonske obaveze kada je u pitanju budžet. Ona je naglasila da će za oko 7 odsto biti povećane doznake pojedincima i socijalna davanja, a za oko 1,5 % biće povećane subvencije privredi i poljoprivredi.

– Naša ideja je bila da realno planiramo budžet uz primjenu principa opreznosti, odnosno da je bolje kreirati realan budžet, koji bi u 2018. mogao biti povećan. Oko 18,5 miliona KM biće izdvojeno za kapitalna ulaganja, što nije dovoljno, a razmišljamo i o emitovanju obveznica, a tu su i javno-privatno partnerstvo i konkursi za međunarodne projekte – rekla je Božana Šljivar.

Gradski parlament je prihvatio i nacrt rebalansa budžeta Grada Banja Luka za 2017. godinu, u iznosu od 229.435.000 KM, a osnovni razlog za izradu i predlaganje drugog rebalansa budžeta za ovu godinu jeste planiranje kreditnih zaduženja, u skladu sa odlukama Skupštine grada, i to za finansiranje kapitalne investicije Eko toplane Banja Luka, u iznosu od 7.000.000 KM.

Skupština grada je donijela odluku i o osnivanju fondacije „Evropska prestonica kulture – Banja Luka 2024“.

Zeleno svjetlo je dobio i prijedlog odluke o davanju u zakup garaža u ulicama: Gavrila Principa, Simeuna Đaka, Nikole Pašića, Radoja Domanovića, Save Ljuboje, Meše Selimovića, Miloša Obilića, Mirka kovačevića, Jovana Jančića u Jug Bogdana.

Skupština je prihvatila i informaciju o stanju i dostignutom stepenu razvoja turizma na području grada. Takođe, stavljena je van snage odluka o objavi javnog konkursa za imenovanje dva člana Gradske izborne komisije Banja Luka.

Predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić je obavijestio odbornike da će ubuduće u Skuštini djelovai nova odbornička grupa SDS-PDP-NDP koju čine odbornici Aleksandar Petković, Saša Lazić, Mirna Savić-Banjac i Draško Stanivuković, dok će odbornik Stojan Vukajlović djelovati u klubu odbornika SNSD-a.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!