Rusija i Kina pozdravile odluku SAD o Sjevernoj Koreji

331

Rusija i Kina podržale su spremnost SAD da bez preduslova pokrenu dijalog sa Sjevernom Korejom o njenom nuklearnom i balističkom programu.

“Takva konstruktivna izjava mnogo je više zadovoljavajuća od retorike sukoba koja se do sada koristila. To svakako pozdravljamo”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da je ruski predsjednik Vladimir Putin u nekoliko navrata rekao da je “ratna retorika” kontraproduktivna u rješavanju krize.

I Kina je danas pozdravila odluku američkih vlasti, mada je portparolka Bijele kuće Sara Hakabi Sanders rekla da predsjednik Donald Tramp nije promijenio stav o Sjevernoj Koreji.

Kineski MIP izrazio je nadu da će Vašington i Pjongjang “preduzeti značajane korake za uspostavljanje dijaloga”.

Rusija i Kina se zalažu u UN za dijalog sa Sjevernom Koreje kojoj je uveden niz sankcija zbog testiranja nuklearnih i balističkih raketa.

Šef američke diplomatije Reks Tilerson izjavio je sinoć da su SAD spremne na razgovore sa Sjevernom Korejom “bez preduslova”, iako ostaju odlučne da na sve načine, uključujući i vojnim putem, ubijede Pjongjang da odustne od nuklearnog programa.

“Spremni smo na razgovor sa Sjevernom Korejom kada ta zemlja to bude htjela. Spremni smo za prvi sastanak bez preduslova”, rekao je Tilerson čija izjava predstavlja ublaženiji stav od Trampovog.

Tilerson je dodao da “iza diplomatije uvijek postoji jako vojno prisustvo.

“Ako Sjeverna Koreja učini loš izbor, spremni smo i za vojnu opciju”, upozorio je Tilerson i dodao da SAD “jednostavno ne mogu da prihvate da Sejverna Koreja posjeduje nuklearno oružje”.

Istovremeno, lider Sjeverne Koreje Kim Džong-un je rekao da će njegova zelja nastaviti razvoj nacionalne odbrambene industrije i da će “pobijediti u sukobu sa imperijalistima i SAD”, javljaju agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!