Lijekovi iz prirode koji smiruju živce

779

U današnje vrijeme svako od nas je izložen stresu i sve je više ljudi koji imaju problema sa nervozom. Umjesto da pijemo lijekove možemo sebi pomoći na prirodan način.

Anis, majčina dušica, kamilica, matičnjak, gospina trava i lavanda su biljke koje otklanjaju anksioznost, strah i nervozu i ublažavaju stres, nepravilan rad srca, glavobolju i nesanicu.

Anis

Ova biljka intenzivnog i karakterističnog mirisa može biti odlično sredstvo za smirenje. Anis umiruje i jača živce i pomaže protiv nervoze, razdražljivosti, histerije i nesanice. Osim što smiruje nerve, smiruje i nadutost, a može se koristiti i kod bolnih menstruacija.

Majčina dušica

Ljekoviti sastojci ove biljke su u listu i u cvijetu, a njena eterična ulja opuštaju mišiće. Veoma povoljno djeluje na nervni sistem, relaksira, smanjuje tjeskobu, psihičku napetost i nervozu, i omogućava dobar san. S obzirom na to da njeni sastojci lako izvjetre potrebno je da čaj pripremate u poklopljenoj posudi kako ne bi izgubio ljekovita svojstva. Kašiku majčine dušice prelijte sa dva decilitra vrele vode, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Kad se čaj ohladi, procjedite ga i popijte. Ako vam smeta gorčina, zasladite ga medom.

Kamilica

Ova ljekovita biljka opušta cijelo tijelo. Opušta i smiruje tkiva i mišiće. Јake doze čaja od kamilice pomažu i kod nesanice. Kamilica je čest sastojak u mješavinama kada je u pitanju biljni lijek za smirenje.

Lavanda

Biljka prijatnog mirisa od davnina se koristi protiv nesanice i za liječenje nerava. Lavandu možete staviti u kupku prije spavanja ili pripremiti čaj. Osim što opušta mišiće, smiruje nervozu i uznemirenost, čaj od lavande djeluje blagotvorno i u slučaju poremećenog sna. Čaj se priprema jednostavno, a djeluje brzo. Prelijte vodom dvije kašičice cvijetova lavande i ostavite da djeluje 10 minuta. Nakon što ste procjedili, zasladite medom i pijte dvije šolje dnevno.

Matičnjak

Djeluje pozitivno na psihu. Za ljekovita svojstva ove biljke najzaslužnija su esencijalna ulja koja opuštaju mišiće, jačaju srčani mišić i djeluju kao antibiotik. Može da se koristi sam ili u kombinaciji sa drugim biljkama.

Čaj od matičnjaka pomaže kod glavobolja izazvanih nervozom. U litar vode skuvajte 10 kašičica suvih listova matičnjaka, ostavite da odstoji desetak minuta, zatim procjedite.

Kantarion

Najpoznatiji je prirodni lijek protiv depresije. Njeni antidepresivni učinci cijenjeni su i u konvencionalnoj medicini. Kantarion ili gospina trava već vijekovima se koristi kao lijek protiv depresije, potištenosti, anksioznosti, kao i kod problema sa nervima. Sadrži tanine, hipericin, smolu, antocijan, eterična ulja i azulen, a za razliku od sintetičkih lijekova ne stvara zavisnost, niti ima štetne nuspojave.

Čaj od ove biljke pravite tako što srednju kašiku suvih cvijetova gospine trave prelijete šoljom ključale vode i procjedite nakon 5 minuta. Pijte gutljaj po gutljaj, u razmacima. Ovaj napitak najbolje je uzimati prije doručka i neposredno prije spavanja.

Valerijana

Vijekovima se upotrebljava za ublažavanje nervnih tegoba. Kao sredstvo za umirenje koristi se sama ili u kombinaciji sa drugim biljkama, u obliku čaja ili tinkture.

Veoma je djelotvorna i ova biljna mješavina. Izmješajte po 30 grama usitnjenog korjena valerijane, listova nane i listova gorke djeteline. Supenu kašiku mješavine prelijte sa 2,5 decilitara ključale vode, ostavite poklopljeno pola sata pa procjedite. Pijte tri puta dnevno po šoljicu toplog čaja poslije jela.

Vitamin tiamin

Tiamin je vitamin (B1) koji je neophodan da bi nervi imali dovoljno energije koja im je potrebna za prenošenje električnih impulsa (nadražaja). Nedostatak tiamina uzrokuje nervozu i razdražljivost, apetit slabi, a može da se javi i poremećaj sna. Tiamina ima u svinjskom mesu, proizvodima od integralnog brašna, grašku i pasulju, javlja B92.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!