Banjalučka veza: Šveđanin Ramo u pasulju švercovao eksploziv

907

Naručilac ilegalnog oružja i eksploziva koje je nedavno zaplijenila slovenačka policija od Banjalučanina Ibre Mutarovića (na slici) bio je Ramo M. ekskluzivno saznaje “EuroBlic”.

Izvor “EuroBlica” blizak bezbjednosnim agencijama otkriva da je Ramo nakon zaplijene pošiljke u Sloveniji, zaprijetio Romima iz banjalučkog naselja Veseli brijeg da će biti ubijeni na najmonstruozniji način ukoliko budu pričali bilo šta policiji.

– Ramo M. je državljanin Švedske, a već duži niz godina bavi se kriminalnim radnjama. Prema posljednjim informacijama živi na relaciji Švedska – Njemačka, a takođe je sve vrijeme držao pod budnim okom autobus u kojem je Banjalučanin ispod sjedišta držao torbu sa oružjem i bombama, naveo je izvor blizak bezbjednosnim agencijama u BiH.

“EuroBlic” saznaje da su u proteklom periodu iz Banjaluke za Švedsku otpremljeni džakovi hrane, a za koje se sumnja da su ustvari bili paravan za transport ilegalnog naoružanja iz BiH u Skandinaviju.

Cijena ilegalnog naoružanja u Švedskoj vrtoglavo raste, pa automatska puška koja se može nabaviti u BiH za 100 do 200 maraka, u Skandinaviji se prodaje za nekoliko hiljada maraka.

– Uvijek se svodi na istu priču. Bogati Romi iz Švedske su tražili od svojih siromašnih sunarodnika iz Banjaluke da im donose torbe sa hranom, ali i vreće sa pasuljem ili slično. Niko nikada nije provjeravao šta je u tim torbama, već bi za 20- tak evra ubacili “robu” u autobus, a posljednja stanica je bila Švedska. Sve je bilo u redu do posljednje isporuke zbog koje je i uhapšen Banjalučanin Ibro Muratović – objasnio je izvor “EuroBlica” iz bezbjednosne agencije.

Jedna od pošiljki “hrane” zaustavljena je nedavno u Sloveniji, a granični policajci ostali su šokirani kada su u torbi ispod sjedišta u autobusu na kojem je sjedio Banjalučanin Ibro Mutarović otkrili arsenal naoružanja, municije i bombi.

Torba je pripadala siromašnom i nepismenom Romu iz banjalučkog naselja Veseli brijeg, a zanimljivo je da su svi oni koji su poznavali Ibru, ostali šokirani zbog informacije da je upravo ovaj mladić uhapšen i etiketiran kao krijumčar naoružanjem.

– Ibro je u Švedsku odlazio od 2010. i nikada nije bilo problema, do ovog posljednjeg odlaska, kada je u torbi koju je pokupio od nekoga pod izgovorom da se radilo o hrani, pronađeno 40 ručnih bombi, nekoliko automatskih pušaka, pištolja i municija- naveo je poznanik Ibre koji je želio ostati anoniman.

Nakon što su slovenački policajci zaplijenili naoružanje, pooštrene su kontrole na granici ove zemlje, pa su putnici u autobusima iz BiH podvrgnuti rigoroznim kontrolama.

Podsjetimo, nakon informacije o hapšenju Muratovića, slovenačka policija je odmah obavijestila Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) BiH čiji su inspektori kako je ranije potvrđeno „EuroBlicu“ pretresli porodičnu kuću uhapšenog u banjalučkom naselju Veseli brijeg, ali nisu pronašli bilo šta što bi ovu porodicu povezalo sa ilegalnom trgovinom naoružanja.

U proteklih nekoliko godina BiH i Švedska imale su više zajedničkih akcija u kojima je razbijeno nekoliko kriminalnih grupa koje su se bavile krijumčarenjem oružja.

Romi se ujedinili zbog Ibre

Mesud Mujkić, predsjednik Udruženja Roma, izjavio je da je udruženje trenutno u fazi pronalaska advokata koji bi zastupao Ibru Muratovića pred slovenačkim pravosuđem.

– Ovo je strašno što se dogodilo i svi znaju da je neko sve namjestio Ibri. Romi iz Švedske i Italije trenutno skupljaju novac kako bi se platilo advokatu da oslobodi Ibru – objasnio je Mujkić.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!