Gas-res i Gasprom formiraju zajedničko preduzeće

561

Vršilac dužnosti direktora banjalučkog preduzeća “Gas-Res” Slobodan Puhalac i predsjednik Upravnog odbora ruskog preduzeća “Gasprom SPG Tehnolodži” Aleksej Konstantinovič Kahidze potpisali su danas u Banjaluci, uz prisustvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Željke Cvijanović, sporazum i pismo namjere o formiranju zajedničkog preduzeća.

Potpisivanju su prisustvovali i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, te ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je novinarima nakon potpisivanja da ovaj događaj predstavlja dokaz uspješne saradnje sa kompanijama iz Ruske Federacije, ali i sa samom Rusijom u cjelini.

“Ovo je i dokaz visokog povjerenja, jer je ovo prva fabrika te vrste koja će se graditi u Zvorniku i obezbijediće dodatnu energetsku sigurnost ne samo građanima Srpske, njenoj industriji i javnim ustanovama, nego i za čitav region. Vjerujemo da primjena novih tehnologija omogućava približavanje jeftinijoj energetskoj komponenti”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, u tom zajedničkom preduzeću manji dio vlasništva imaće “Gas-Res”, a da se sve odvija u okviru “Gaspromove” kompanije koja obezbjeđuje finansijskog partnera i tehnologiju.

Dodik je pojasnio da će se fabrika graditi u Zvorniku, jer je tamo gasovod i da će gas koji dolazi iz Rusije biti korišten kao osnovna sirovina za tu fabriku, a da će ukupna ulaganja iznositi 70 miliona evra, kao i da će se u njoj zaposliti desetine radnika.

“Ovo je pilot-projekat i koliko smo mi spoznali, riječ je o energiji koja će biti nekoliko puta jeftinija nego što su to sada poznati oblici energije i za grijanje i za toplane i za električnu energiju. Sada u tom pogledu treba razviti i određene sisteme i to počinjemo već u januaru kada se formira zajedničko preduzeće”, istakao je Dodik.

On je dodao da će sjedište tog novog preduzeća biti u Banjaluci, kao i da sada treba krenuti sa oprativnim radnjama kao što su izbor lokacije za fabriku u Zvorniku, te da tu već postoji urađen projekat i obezbijeđena finansijska sredstva za njegovu realizaciju.

“Vjerujem da ćemo se u najkraćem roku moći pohvaliti dinamikom izgradnje. Sinoć smo sa ruskom delegacijom razgovarali o tome da se određne komponente koje se na istoj tehnologiji proizvode u Rusiji dostavljaju i u Srpsku kako bi se korisnici i građani upoznali sa mogućnostima tih tehnologija”, rekao je Dodik.

Premijer Srpske Željka Cvijanović istakla je da se ovim potpisivanjem ulazi u jedan važan posao, a to znači da se osnivanjem novog privrednog subjekta na tržištu Srpske, ali i cijele regije, pravi prvi veliki korak u razvoju domaćeg gasnog tržišta u okviru gasnog sektora u skladu sa usvojenom strategijom razvoja energetike Srpske.

“U pitanju je preduzeće investiciono-komercijalnog karaktera koje će dati snažan doprinos ekonomskim ciljevima. Ako imate partnera koji dolazi iz `Gaspromove` porodice, to garantuje i uspješnost posla, te da imate nekog ko prednjači u tom poslu”, navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, ovo je bila i prilika da se ruskim partnerom kreiraju i naredni koraci koji će pomoći Srpskoj da se bolje pozicionira u oblasti gasa.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da današnje potpisivanje predstavlja dio aktivnosti u realizaciji Strategije razvoja energetike Srpske do 2030. godine, koja uključuje i razvoj gasnog sektora i izgradnju nove infrastrukture, novih proizvodnih i drugih objekata.

“Ovo je jedna od tih konkretnih aktivnosti i tim načinom se pružaju nove mogućnosti za instaliranje i razvoj novih tehnologija, kao i za ukupno unapređenja stanja u pogledu zaštite okoline korištenjem ovog energetnta koji je danas veoma važan energent na globalnom nivou”, naveo je Đokić.

Prema njeovim riječima, “utješnjeni” gas se može koristiti za saobraćaj svih namjena, za toplifikaciju gradova, proizvodnju električne energije i da ovaj projekat ostaje otvoren i za saradnju sa drugima.

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov rekao je da je ovo važan korak u unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srpske i Rusije, dodajući da je tržište Srpske dobilo još jednu rusku kompaniju, uz već prisutne “Gasprom”, “Zarubežnjeft” i “Sberbanku”.

Vršilac dužnosti direktora banjalučkog preduzeća “Gas-Res” Slobodan Puhalac rekao je da potpisivanje sporazuma predstavlja ulaz u nove gasne tehnologije, te u nove odnose sa već započetim ranijimi sporazumima sa ruskom kompanijom “Gasprom”.

Puhalac je rekao da ovo predstavlja priliku da se na bazi rasploživih resursa i raspoloživog dotoka gasa omogući razvoj tehnologije usmjerene ka novim gasnim infrastrukturama, razvoju gasnih kogeneracija i upotrebi “utješnjenog” prirodnog gasa u motornim vozilima.

Prema njegovim riječima, to je jedan zahtjevan korak na koji će se, zajedno sa ruskim partnerom, pripremiti i činiti sve ono neophodno da se ispoštuju procedure od osnivanja zajedničkog preduzeća, njegove registracije, izrade studije izvodljivosti i same realizcije.

“Mislim da je ovo za nas značajan korak koji će ostvariti povoljne rezultate i za našeg partnera, a svakako i za Republiku Srpsku i svima onima koji žele da se pridruže ovom projektu ostaju otvorena vrata”, dodao je Puhalac.

Predsjednik Upravnog odbora ruskog preduzeća “Gasprom SPG Tehnolodži” Aleksej Konstantinovič Kahidze naveo je je da se njihova tehnologija tečnog gasa aktivno razvija širom svijeta i da je prije svega to ekološka tehnologija, koja se može kristiti svugdje gdje “nema dosta električne energije, grijanja i tako dalje”.

“Nadam se da će naša zajednička saradnja biti dosta brza i uspješna u narednom periodu i da će vam naša tehnologija pomoći u rješavanju problema nedostatka električne energije, grijanja i nadam se da će doći do korištenja naših tehnologija u prevozu građana autobusima”, naveo je Kahidze, javlja Srna.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!