Urogenitalni zahvati radiće se u UKC RS

702

Pacijenti iz Republike Srpske koji imaju probleme sa urogenitalnim organima od sada neće morati ići u druge države, jer će zahvati biti dostupni i na Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Vladimir Kojović, eminentni stručnjak iz oblasti urogenitalne i rekonstruktivne hirurgije, zaposlen na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije, pored toga što je posjetio UKC RS i održao predavanje na temu savremenih trendova u genitalnoj hirurgiji, redovno će raditi edukaciju domaćih ljekara, ali i zahvate u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Vlado Đajić, v.d. generalnog direktora UKC RS, istakao je značaj posjete Kojovića, koji je, kako navodi, jedan od rijetkih doktora koji se bave ovim oboljenjima, ali i značaj edukacije kadra i usavršavanja zdravstvenih usluga.

“Urađena je juče jedna vrlo kompleksna operacija na urogenitalnim organima, a već danas će biti urađena druga i plan je da doktor Kojović dolazi svakog mjeseca i radi operacije kod djece i odraslih”, naglasio je u petak Đajić, te dodao da su građani Srpske do sada upućivani u druge zemlje, a najčešće u Srbiju.

Kojović, koji je osnovnu i srednju školu završio u Banjaluci, istakao je da mu je čast što sarađuje sa stručnjacima iz RS i izrazio nadanje da će saradnja dugo trajati.

Ovaj stručnjak svjetskog glasa radi i transdžender hirurgiju (promjena pola/potvrda pola), odnosno najkompleksnije zahvate iz urogenitalne oblasti.

Kako navodi, kada je u pitanju transseksualnost, iako još u ranom dječjem uzrastu prepoznaju da su u pogrešnom tijelu, transseksualci mogu da se operišu tek kada napune 18 godina.

“Iako je dosta zahtjeva za ovakvim operacijama s područja RS, zbog potrebe čitavog tima stručnjaka one još uvijek nisu moguće na UKC RS, ali se mogu raditi u beogradskom centru za genitalnu hirurgiju”, pojasnio je Kojović.

Slobodan Hajder, pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove, istakao je da do sada ovakve operacije nisu rađena na UKC RS, te pojasnio zahvat koji je u petak izveden na šezdesetosmogodišnjem pacijentu.

“Zbog traumatskog oštećenja mokraćne cijevi rađen je plastično-rekonstruktivni zahvat, gdje je dio mokraćne cijevi zamijenjen sluznicom usne šupljine”, pojasnio je Hajder.

Anomalije polnih organa, urođene ili stečene, poput poremećaja otvora mokraćnog kanala, različitih deformiteta muškog polnog organa, nespuštenih testisa, zatim nedostataka u razvoju vagine ili u razvoju materice, neka su od oboljenja na kojima će se moći raditi zahvati.

(Nezavisne novine)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!