Na recept i tablete protiv bolova

707

Od prvog januara i tableta protiv bolova moraće na recept. Tako su odlučili Ministarstvo zdravlja i Republička zdravstvena inspekcija jer su zaključili da se ljudi, masovno, liječe sami, vrlo često koristeći neodgovarajuću terapiju.

Zato će svi lijekovi u čijim uputstvima piše da se prodaju uz recept, jedino tako i moći da se kupe, što sada, za pojedine tablete, nije slučaj. Doktori, ali i farmaceuti, priznaju da su pacijentima često “gledali kroz prste” ali samo kako bi svima olakšali. Međutim, to više neće biti opcija.

– Ta praksa je očigledno poprimila neke veće razmjere, dok smo dobili upozorenje inspekcije da će vršiti rigorozne kontrole i da očekuju da će se taj pravilnik o propisivanju i izdavanju lijeka na recept morati poštovati – rekla je Kosana Stanetić, načelnica službe Porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka.

Uz to, iz Inspektorata poručuju da su se recepti često potvrđivali na obrascima koji nisu bili za to predviđeni, ili čak i na običnom komadu papira, što takođe neće biti dozvoljeno. Priznavaće se samo recept sa pečatom porodičnog doktora. U apotekama kažu da su, do sada, izdavali pojedine lijekove bez recepta jer u tome nisu vidjeli opasnost, ali poručuju da će poštovati propisana pravila. Jedan od problema koji bi mogao da se pojavi su još veće gužve u Domovima zdravlja pošto će se i po tabletu protiv bolova morati u red kod porodičnog.

– Ja sam sigurna da će određeni građani biti u dilemi, jer će se naći u situaciji da će im sada magistri farmacije odbijati izdavanje lijeka koji su možda prije mogli kupiti bez recepta. Pozivamo i same pacijente da ipak pokažu malo više razumijevanja, jer će sasvim sigurno biti zbunjeni i oni – rekla je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Lijekovi koji se najviše koriste a do sada su se, iako ne bi trebalo, prodavali bez recepta, su analgetici, lijekovi za reumatska oboljenja i probleme varenja. Kazne za nepoštovanje pravila su od 500 do čak 15 hiljada KM, a u zavisnosti od prekršaja, apotekari bi mogli i da ostanu bez licenci.

(ATV)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!