Aplikacija iz Banjaluke najbolja u Evropi

481

Mobilna aplikacija SOS121, proizvod EXIT Centra i firme DVC Solutions iz Banjaluke osvojila prvo mjesto!

Na nedavno održanom skupu European Youth Award – EYA u Gracu, domaći software SOS121 je osvojio prvo mjesto u specijalnoj kategoriji „Vode“! Takmičenje/događaj EYA, koji je održan od 29.11. do 02.12, ima za cilj nagrađivanje najboljih softverskih rješenja u Evropi, Evroaziji i Sjevernoj Africi u osam kategorija od kojih je sedam redovnih i jedna specijalna koja se mijenja svake godine, odnosno pri svakom sledećem ciklusu takmičenja. Ove godine specijalna kategorija je imala naziv „Vode“ i imala je za cilj da nagradi najbolje rješenje iz oblasti zaštite od prirodnih katastrofa nastalih uticajem voda.

aplikacija sos

 Prezentacija SOS121 u Grazu

Među 59 zemalja koje su bile kompetentne da učestvuju u ovom takmičenju domaća aplikacija SOS121 odnosi prvo mjesto i to je jedina aplikacija iz Bosne i Hercegovine koja ja osvojila prvo mjesto na ovogodišnjem takmičenju. Predstavnik projekta Branko Vasiljević je prisustvovao četverodnevnom događaju, prezentovao projekat pred oko 300-tinjak zainteresovanih u amfiteatru FH Joanneum univerziteta, te primio nagradu na svečanom proglašenju pobjednika.

Pobjednici su birani i u ostalim kategorijama gdje su pojedine kategorije imale i po dva pobjednika, te su prva mjesta podijeljena od Portugala preko Maroka pa sve do Ukrajine, što daje još veći značaj uspjehu BiH projekta.

SOS121 je kompleksno softversko rješenje koje omogućava bolje djelovanje građana i javnih službi u poplavama. Naime, sistem objedinjuje:

1. Web servis koji prikuplja informacije o vodostajima rijeka i podatke šalje na više različitih medija

2. Mobilnu aplikaciju koju koriste građani kako bi bili upućeni o stanjima vodostaja u njihovoj okolini, slali zahtjeve za pomoć ili bili redovno obavještavani o svim relevantnim informacijama bitnim za njihovu okolinu

3. Mobilnu aplikaciju koji koriste građani koji žele biti volonteri i pomoći svojoj okolini te putem iste biti raspoređeni na terenu

4. Web aplikaciju koju koriste službe civilne zaštite kako bi imale uvid u realnom vremenu u zahtjeve za pomoć koji dolaze od strane stanovništva, vodostaje rijeka, raspoloživost volontera na terenu prema njihovim vještinama i opremi koju posjeduju te preko iste vršile instant komunikaciju i raspoređivanje ljudi na terenu

5. Web sajt poplave.org putem koga se javnost može informisati o aktivnostima vezanim za projekat, odbrani od poplava i slično.

aplikacija sos 3

Prikaz izgleda par ekrana iz mobilne aplikacije

Cijeli projekat je implementiran od strane Exit Centra u saradnji sa preduzećem DVC Solutions a sve pod pokroviteljstvom Evropske Komisije.

aplikacija sos 4

Administratorski panel

Više informacija o projektu sa službene stranice takmičenja možete pogledati na ovom linku.

(ATV)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!