Inspekcija ne zahtijeva da se svi lijekovi izdaju na recept

672

Republička uprava za inspekcijske poslove demantovala je pisanje pojedinih medija da inspekcija zahtijeva da se svi lijekovi izdaju na recept, ističući da se lijekovi, u čijem je uputstvu navedeno da se izdaju bez ljekarskog recepta, kao i do sada mogu izdavati bez recepta.

“Zbog češćeg utvrđivanja nepravilnosti u propisivanju i izdavanju lijekova, Republička uprava za inspekcijske poslove je dopisom od 30. oktobra upozorila domove zdravlja, zdravstvene komore, udruženja ljekara i farmaceuta na propise koji regulišu pitanje propisivanja i izdavanja lijekova”, saopšteno je iz inspektorata.

U dopisu je naglašeno da doktori medicine i stomatologije, lijekove koji imaju režim izdavanja na ljekarski recept, moraju propisivati na obrascu recepta koji sadrži propisane podatke o pacijentu, lijeku, propisivaču i izdavaču lijeka.

“Naglašeno je da magistri farmacije u apotekama, lijek koji ima režim izdavanja na recept, mogu izdati samo na osnovu ispravnog recepta, a ne na osnovu improvizovanog recepta ili druge medicinske dokumentacije”, navodi se u saopštenju.

U inspektoratu napominju da nije riječ o zakonskim novinama, već o upozorenju na dosljednu primjenu propisa koji su već dugo na snazi.

U narednom periodu inspekcijski nadzor će biti pooštren, uz primjenu kaznenih mjera jer se praksa nezakonitog propisivanja i izdavanja lijekova mora u potpunosti iskorijeniti, ističu u inspektoratu.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove pozivaju sve doktore medicine i stomatologije da lijekove propisuju na odgovarajućem obrascu i na propisan način, a magistre farmacije da lijekove koji su na režimu izdavanja na ljekarski recept izdaju samo na osnovu ispravnog recepta.

“Zdravstvena inspekcija je i do sada u redovnim kontrolama apoteka provjeravala da li se poštuje režim izdavanja lijekova na recept, a pod posebnim nadzorom su bili antibiotici i lijekovi koji sadrže psihoaktivne supstance, kao najrizičnije grupe lijekova, čija nekontrolisana upotreba može dovesti do ozbiljnog oštećenja zdravlja”, navodi se u saopštenju, javlja Srna.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!