Protest više hiljada policajaca u Sarajevu (VIDEO)

747
Protest je počeo u 12 sati, a zanimljivo je da je da ispred zgrade Vlade nema zaštitne ograde jer mjesto osiguravaju njihove kolege koje su ih pozdravile i izrazile im podršku.
S obzirom da dosad nije postignut sporazum sa predstavnicima Vlade o Zakonu o PIO-u, policajci poručuju da su primorani izaći na ulicu i protestnim okupljanjem tražiti svoja prava. Među njima su policajci iz više kantona – Kantona Sarajevo, Tuzlanskog, ZDK, USK, SBK, HNK…
.

Zvižduci i neuspjeli pokušaj pregovora

Zvižducima su pozdravili prisutne u zgradi Vlade.

Okupljeni policajci u uniformama protestom traže da se u novi zakon uvrsti amandman po kojem će način njihovog penzionisanja biti regulisan posebnim zakonom. Vlada je u Zakonu o PIO-u definisala pojam policijskog službenika, ali je odbila da definiše normu i dopunu zakona te bi, prema sada predloženom zakonu o PIO-u, penzije policijskih službenika bile niže za 25 do 30 posto.

Sindikat policije ranije je tražio da se kroz dijalog s predstavnicima vlasti odredi poseban koeficijent ili da se u završne odredbe zakona ubaci rečenica da će se obračun penzije policijskih službenika utvrditi posebnim propisom. Vlada je to odbila.

“Insistiramo da se u zakonu o PIO definiše da će se pitanje naših penzija riješiti Zakonom o policijskim službenicima po posebnim propisima. Nažalost, jedna rečenica u zakonu nas je dovela ovdje na proteste. Garantujemo vam – nijedan od kolega nije želio da dođe do protestnog okupljanja. Umjesto da nastavi s pregovorima, Vlada je primala sindikalne predstavnike, što je apsurd i pribjegavanje jeftinim trikovima. Ova Vlada će ostati upamćena po tome što je pozivala penzionere na proteste, a dobila policajce”, rekao je Mirza Hadžiabdić iz Sindikata policije KS.

Kazao je kako će nastaviti borbu za svoja prava svim legitimnim sredstvima.

Glava u torbi svaki dan

Takođe, policajci su naveli kako nije tačno da će im penzije biti veće od 650 KM jer se u mnogim kantonima ne primjenjuju pravilnici o platama policijskih službenika te da bi, osim u dva kantona, penzija policajaca bila oko 630 KM.

“Dugotrajne sudske postupke vodimo protiv vlasti da se primjenjuje zakon o plaćama policijskih službenika. Ništa ne tražimo osim onoga što nam zakonom pripada. Policija je uvijek na udaru. Prvi smo u svemu. A imamo brojne probleme, glava nam je u torbi svaki dan. Noćni rad nam se počeo plaćati tek prije 10 mjeseci. U MUP-u HNK ima veliki broj presuda, a oni nas ucjenjuju otpisom kamata i radnim mjestima. Radili smo dugo iz ljubavi, ali imamo i mi svoje porodice”, rekao nam je jedan policajaca iz Konjica koji učestvuje u današnjim protestima.

Policajci iz Zeničko-dobojskog kantona ističu da im penzija ne bi bila ni 400 KM.

“Prvi smo stali u odbranu države, stvorili iz temelja i sada smo ovdje. Tužno”, poručuju.

Formiran je pregovarački tim koji je ušao na pregovore u zgradu Vlade FBiH, ali premijer FBiH Fadil Novalić nije bio u svom uredu.

U Alipašinoj ulici saobraćaj je blokiran.

Nakon današnjeg, za sutra u isto vrijeme najavljen je protest pred zgradom Parlamenta FBiH, a okupljeni su poručili kako se nadaju da do generalnog štrajka policije ipak neće doći.

(Klix)
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!