Svečano otvoren jedanaesti Kustendorf

716

Mitsko mjesto okupljanja najznačajnijih filmskih autora današnjice i njihovih nasljednika, u planinskoj oazi Emira Kusturice, proradilo je punom parom: jedanaesti po redu Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf svečano je otvorio reditelj Paolo Sorentino, njemu je dodijeljeno priznanje “Drvo života”, a radionicu za studente iz cijelog svijeta, nakon prokazivanja njegovog ostvarenja “Skver” održao je aktuelni kanski pobjednik Ruben Estlund.

I sve je već na samom početku bilo podređeno pitanju, na koje će ovogodišnja stvaralačka mećava u Mećavniku pokušati da odgovori: Ima li filmska umjetnost budućnost?

Počelo je sve, u krcatoj Prokletoj avliji gitarskim solom Gerija Lukasa, američke muzičke ikone. Čuveni gitarista je izveo dvije kompozicije, osmišljene da budu muzička pozadina za dva stara, nijema filma.

U mraku se prvo zavrtila rolna nedavno otkrivenog fragmenta ostvarenja “Okovani filmom”, po scenaruju ruskog futuriste Vladimira Majakovskog. Zatim je film “oživio”! Vrijedno ostvarenje pretočeno je u spektakularnu baletsku tačku. Poslije uspjele “reanimacije” filmske umjetnosti, uz Lukasovu gitarsku virtuoznost prikazan je nadrealistički film “Međučin” Rene Klera iz 1924. godine.

– Za mene je Paolo Sorentino najbolji živi reditelj. Znam i zašto. On je nastavljač dva najvažnija pravca, italijanskog neorealizma i francuskog poetskog realizma. On je i pisac, učesnik igre čiji koraci počinju literaturom, u sredini je muzika a na drugom kraju film – rekao je Emir Kusturica, dodeljujući nagradu “oskarovcu” Sorentinu.

Sorentino, iskreno dirnut priznanjem i Kusturičinim riječima, nije krio zadovoljstvo što je ponovo, poslije četiri godine, u Srbiji.

– Ovo je prva nagrada koju sam dobio za cjelokupno djelo. Očekujem još jednu u budućnosti, za drugu, predstojeću polovinu moje karijere. Srećan sam, ovde se osjećam kao dijete koje traži svoju realnost – rekao je Sorentino.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević, podsjetio je na riječi despota Stefana Lazarevića.
– Koliko je u našoj moći, mi našu pjesmu pletemo. Kusturičina pjesma traje decenijama i na našu radost i korist, čuje se daleko – naglasio je Vukosavljević.

Gitarista Geri Lukas je na Kustendorf stigao prvi, dan prije ostalih renomiranih autora i učesnika takmičarskog programa. Najbližeg saradnika tragično stradalih Džefa Baklija i Krisa Kornela, kao i “Kapetana Bifharta”, Leonarda Bernštajna, Lu Rida, Vorena Hejnsa i drugih muzičkih legendi, sačekalo je isto pitanje: Kakva je budućnost filma?

Lukas je odgovor našao u sopstvenom djelovanju. Od 1989. godine, Lukas pronalazi zaboravljene, mahom nijeme filmove i za njih komponuje muziku, izvlačeći ih iz zaborava i nepreglednih naslaga “novokomponovanih” ostvarenja. Za njega, ova posvećenost film čini – neuništivim.

Ceremonija otvaranja bila je tek uvod u prvu veliku savremenu filmsku poslasticu Kustendorfa. U prisustvu reditelja Rubena Estlunda prikazan je njegov film “Skver”, nagrađen “Zlatnom palmom” u Kanu prošle godine. “Skver” je lucidna, pametna i jedinstvena sociološka studija o izgubljenom povjerenju među ljudima, o otuđenosti čak i među najbližima. U svijetu gdje je svaka stvar popisana i propisana zakonima i pravilima, najveća dilema između dvoje ljubavnika iz filma postaje ona – gdje se i kako na pravilan način odbacuje upotrebljeni kondom!?

Estlund je održao radionicu za učesnike takmičarskog djela “Kustendorfa”, a najveće talente današnjice već u sredu očekuje radno druženje sa dobitnikom “Zlatne palme” i “Oskara” Paolom Sorentinom.

U ponoć, počeo je i muzički dio festivala. U “Prokletoj avliji” nastupila je grupa “Japalkan”, poznata po spoju tradicionalne srpske i japanske muzike. U srijedu, na istoj sceni nastupaju Emir Kusturica i NSO.

(Novosti)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!