U oluji u Holandiji, Njemačkoj i Belgiji šestoro poginulih (VIDEO)

843

Tri osobe poginule su u Holandiji, dvije u Njemačkoj i jedna u Belgiji u snažnoj oluji koja je pogodila ove zemlje, rušeći stabla, prevrćući kamione i uzrokujući otkazivanje stotina letova.

Holandske vlasti su zbog snažnog nevremena obustavile sve letove sa amsterdamskog aerodroma Shipol i prekinule saobraćaj na većini željezničkih pravaca ka Amsterdamu, javlja Bi-Bi-Si.

U zemlji je oglašeno ozbiljno, “crveno” upozorenje na opasnost od teške vremenske nepogode.

Brzina vjetra penje se i do 140 kilometara na sat, pa se zasada ne može sa sigurnošću reći kada će avioni poletjeti sa aerodroma Shipol, jednog od najprometnijih u Evropi.

Brojni Holanđani objavili su na Tviteru fotografije sa srušenim stablima i prevrnutim kamionima.

Policija je zatvorila središte Almere, grada od 200.000 stanovnika istočno od Amsterdama, i preko društvenih mreža upozorila ljude da budu oprezni i ostanu u svojim domovima.

Na internet stranici Ministarstva saobraćaja navodi se da su snažni udari vjetra prevrnuli na putevima 17 kamiona.

Usljed siline vjetra uništene su željezničke pruge i električni vodovi, prenosi Bi-Bi-Si. Na snimcima na društvenim mrežama vidi se kako snažan vjetar doslovno nosi ljude ulicama.

Јedna žena poginula je u Belgiji nakon što je drvo palo na njen automobil, javili su lokalni mediji, a vlasti su zatvorile luku Gent zbog jakog vjetra.

U Njemačkoj su poginule dvije osobe. Јedna 59-godišnji muškarac poginuo je kada je na njega palo drvo u Emerihu u blizini granice sa Holandijom, rekao je portparol gradske uprave. Јedan 68-godišnji vozač kamiona poginuo je u nesreći izazvanoj olujom u mjestu Lipštat, na zapadu Njemačke, saopštila je policija.

U pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija povrijeđena je 41 osoba u nesrećama povezanim sa nevremenom.

Uragan Frederike s naletima vjetra i do 160 km/č je u većem dijelu Njemačke potpuno zaustavio vazdušni i željeznički saobraćaj, a vlasti apeluju na građane da ne napuštaju stanove bez nužne potrebe.

U nekoliko saveznih pokrajina u četvrtak je otkazana nastava u osnovnim i srednjim školama.

U Rurskoj oblasti, koja se prva našla na udaru uragana koji je stigao sa sjeverozapada, jak vjetar je odnio krovove s brojnih zgrada i rušio stabla.

U tom dijelu Njemačke je oko 100.000 stanovnika ostalo bez električne energije zbog oštećenja na mreži dalekovoda.

U Duizburgu je grad sirenama za uzbunu građane upozorio na opasnost od orkana.

Nakon što je u susjednoj Holandiji obustavljen saobraćaj na aerodromu u Amsterdamu, oko podneva je u potpunosti ili djelimično obustavljen saobraćaj i na aerodromima Keln/Bon, Frankfurt i Minhen.

Očekuje se da će orkan u popodnevnim satima stići i do istoka Njemačke.

Olujni vjetar, koji je prethodne noći i danas zahvatio gotovo cijelu teritoriju Bugarske, pričinio je milionsku štetu, a opštine Karlovo i Smoljan proglasile su vanrednu situaciju. Uraganski vjetar odnio je kompletan krov bolnice u Karlovu, ali nije bilo povrijeđenih pacijenata i ljekara.

Veliki broj naseljenih mjesta ostao je bez električne energije, a vjetar je uništio i dio krova jedne osnovne škole u Karlovu, gradu u centralnom dijelu Bugarske. Mediji javljaju da je vjetar okrenuo kamion na putu između Karlova i Levskog, da je čupao drveće, okretao kante za smeće, lomio saobraćajne znakove i metalne stubove rasvjete.

Slična situacija je i u Smoljanu gdje je više kuća i škola ostalo bez krova. Krizni štab mobilisao je dobrovoljce koji pomažu u raščišćavanju i otklanjanju štete.

Ozbiljnu štetu vjetar je pričinio i u drugim opštinama. Prema posljednjim informacijama, mnogi putevi su zatvoreni jer je na njih palo drveće, 141 naseljeno mjesto nema struju, a neka naselja su i bez vode. Nastava je danas obustavljena u 60 škola, javljaju agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!