Vučić stigao u manastir Banjska na KiM

499
Posjetu Kosmetu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je obilaskom manastira Banjska. Vučića je dočekao vladika Teodosije, kao i veliki broj građana koji nose zastave Republike Srbije. Očekuje se da će Vučić danas posjetiti i Kosovsku Mitrovicu, a zatim i Srbe južno od Ibra. Planirano je da položi vjenac na mjestu gdje je u utorak ubijen Oliver Ivanović.

Vučić je rekao okupljenima da je došao da razgovara o bezbijednosti Srba. “Srbi moraju da ostanu i opstanu na Kosovu i Metohiji, a država Srbija da nastavi da pomaže”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je stigao u manastir Banjska gdje ga je dočekao vladika Teodosije, javlja reporter RTS-a.

Vučića je ispred manastira Banjska pod krupnim snijegom i uz zvuk manastirskih zvona dočekalo sveštenstvo manastira i vladika Teodosije, kao i veliki broj građana koji nose zastave Republike Srbije i kombinata “Trepča”.

Tu su i svi predsjednici opština sa sjevera Kosova, kao i predstavnici Srpske liste, izuzev gradonačelnika Mitrovice Gorana Rakića, koji predsjednika dočekuje u tom gradu.

Zastave Srbije su na prilazima manastiru, kao i na putu Kosovska Mitrovica-Banjska, gdje su raspoređeni pripadnici KPS-a.

Predsjednik Vučić je poručio Srbima na Kosovu i Metohiji da moraju da ostanu i opstanu na svojim ognjištima, uz dalju i veću pomoć države, a Albancima da, bez obzira na različite interese, Srbija želi i učiniće sve da očuva mir i riješi razmirice.

“Srbi moraju da ostanu i opstanu na svojim ognjištima na Kosovu i Metohiji. Ne smije da nas bude manje na zemlji na kojoj smo uvijek živjeli. Zato ćemo se kao država boriti na sve načine”, rekao je Vučić.

Vučić u manastiru Banjska (Foto: RTS)

Ukazuje da su u ovom momentu najvažnije tri stvari-prva od njih je da Srbi moraju da ostanu i opstanu na KiM, a da država mora da obezbijedi njihov ekonomski napredak, da obezbijedi njihovu bezbijednost i da se obračuna sa kriminalom i korupcijom.

Vučić je u kratkom obraćanju rekao da je prva stvar da Srbi ostanu i opstanu na KiM, a država Srbija je pomagala i pomagaće ih i dalje, a posebno sada i još i više jer ima fiskalnu stabilnost i ekonomski prosperitet.

Kako je rekao, Srbi moraju da ostanu na svojim ognjištima: “Ne smije da nas bude manje na teritoriji gdje smo oduvijek živjeli, a za to ćemo se kao država boriti na sve načine”, poručio je Vučić.

On je rekao i da je došao da razgovara sa građanima koji su uznemireni nakon zločinačkog ubistva Olivera Ivanovića i da želi da razgovara o bezbijednosti i koji su to organi koji tu bezbjednost treba da garantuju.

“Želim da razgovaram o bezbijednosti, koji organi su tu da garantuju bezbjednost. Da vidimo kako oni to čine”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je, osvrćući se na ubistvo Ivanovića, rekao da će Srbija, iako je bila spremna da učestvuje u istrazi, što albanska strana neće, razmjenjivati informacije sa kosovskim institucijama, i da će sačekati konačne rezultate.

“Vidjećemo hoće li istraga dovesti do počinilaca ovog gnusnog zločina. Ako se to ne desi mnoge stvari će biti jasne, kao što sam rekao prvog dana”, podvukao je on.

Vučić je rekao da će po pitanju bezbjednosti Srbija morati da pronađe nove moduse kako da bezbjednost i mir građana srpske nacionalnosti učini jasnijim, vidljivijim i da uznemirenje bude manje.

“Za nas je od ključnog značaja da pronađemo dodatne mehanizme za borbu protiv kriminala i korupcije u sopstvenim redovima”, treća je poruka Srbima predsjednika Srbije.

Govoreći o ulaganjima Vlade Srbije u obnovu na Kosovu i Metohiji Vučić je prenio da je mnogo toga urađeno i da je Vlada učestvovala u 170 projekata, 42 crkve i manastira.

“Ostaje još 250 miliona da uložimo, a 168 miliona dinara smo već uložili. Mnogo toga je urađeno u Banjskoj, ne samo ikonostas i zidovi manastira, već smo mnogo uradili i na banji, čime se život vratio u Banjsku. Kao što je rekao episkop ne bismo se postidjeli pred Milutinom”, rekao je Vučić.

Od izuzetnog značaja je da se završi projekat Sunčane doline, stambeno naselje za oko 300 porodica, rekao je Vučić.

Doček Aleksandra Vučića u Banjskoj (Foto: Tanjug)

“Nastavićemo s tim i gledati kako da dalje pomažemo našem narodu kako bi bio brojniji i čuvao naša ognjišta”, naglasio je Vučić.

Srbima na Kosovu i Metohiji se zahvalio na čvrstini, postojanosti, hrabrosti i želji da čuvaju svoju zemlju, svoju Srbiju, ali i svoje porodice.

“Došao sam i da poručim Albancima, bez obzira na to što nerijetko Srbe doživljavaju, ne bih rekao neprijatelje, kao protivnike, i nerijetko imamo različite interese, da Srbija ne samo da želi mir, već će dati sve od sebe da taj mir sačuvamo. Učinićemo sve da višedecenijske i viševjekovne razmirice riješimo, da obezbijedimo trajnost tog mira, i sigurnost za svaku albansku i srpsku porodicu”, rekao je Vučić.

Očekuje se da će Vučić poslije Banjske i Kosovske Mitrovice posjetiti i Srbe južno od Ibra. Planirano je da predsjednik Srbije položi vjenac na mjestu gdje je u utorak ubijen Oliver Ivanović.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocijenio je da je posjeta predsjednika Kosmetu jedan od presudnih trenutaka za naš narod i da šalje poruku jedinstva i snage čitave Srbije.

Vučićeva posjeta je uslijedila četiri dana nakon što je ubijen lider Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Oliver Ivanović.

Ivanović je ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici pogođen sa šest metaka iz pištolja “duga devetka”.

Episkop raško-prizrenski Teodosije je rekao da je za srpski narod veoma značajna posjeta predsjednika.

“Svi mi koji u teškim uslovima živimo na KiM znamo da ne možemo uspjeti bez pomoći naše države”, poručio je episkop.

Ukazao je da se manastir najviše obnavlja u posljednjih nekoliko godina. Kako kaže, naročito je prilogom predsjednika započeta obnova crkve, nakon čega su se mnogi drugi uključili.

“To daje nadu da u ovom teškom trenutku možemo da obnovimo i naše svetinje i prisustvo na KiM”, zaključio je Teodosije.

(RTS)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!