Otvoren Konfučijev institut u Banjaluci

566

Predsjednik i premijerka Srpske, Milorad Dodik i Željka Cvijanović na Fakultetu političkih nauka otvorili su Konfučijev institut pri Univerzitetu u Banjaluci.

V.d rektora Univeriteta u Banjaluci Radoslav Gajanin je izjavio da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prepoznao značaj saradnje sa Kinom.

“Učenjem jezika, približićemo saradnju. Otvaranjem Instituta, Univerzitet u Banjaluci dobija novu ulogu. Јedan od 525 institua u svijetu pohađa devet miliona studenata. Instituti doprinose jačanju prijateljstva između naroda. Mi kao domaćino imamo priliku da sarađujemo sa Institutom i tako promovišemo naš jezik i kulturu”, dodao je Gajanin.

Pored predsjednika i premijerke Srpske, otvaranju Konfucijevog instituta prisustvovali su ambasador Kine u BiH Čen Bo, ministri Republike Srpske, delegacija kineskog grada Tjenđina, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, te zvanice iz političkog, društvenog i javnog života.

Otvaranje Konfucijevog instituta u Banjaluci (Foto: RTRS)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom gradonačelnika Tjenđina Džaom Haisanom.

Predsjednik Republike Srpske izrazio je zadovoljstvo povodom otvaranja Konfucijevog instituta pri Univerzitetu u Banjaluci, istakavši da će institut omogućiti još bolju saradnju u oblasti obrazovanja i kulutre između Republike Srpske i Kine.

Predsjednik Dodik naglasio je da je saradnja Republike Srpske sa Kinom na izuzetno visokom nivou, posebno uoblastima energetike i infrastrukture, te da se proširuje na kulturnom i obrazovnom planu, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

Tokom sastanka razgovarano je o saradnji između Republike Srpske i Tjenđina. Sastanku su prisustvovale i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ambasadorka Kine u BiH Čen Bo.

Dodik i Cvijanovićeva sa kineskom delegacijom

Delegacija Vlade Republike Srpske, koju će predvoditi potpredsjednik Anton Kasipović, razgovaraće sa delegacijom kineskog grada Tjenđin, koju predvodi zamjenik gradonačelnika Džao Haisan.

Dvije delegacije razgovaraće u 17.00 časova u Administrativnom centru Vlade, najavljeno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Otvaranje Konfucijevog instituta u Banjaluci (Foto: RTRS)

Na Konfucijevom institutu studenti će imati priliku da besplatno pohađaju kurseve kineskog jezika, a najboljim polaznicima kurseva jezika biće obezbijeđene posjete Kini, gdje će imati priliku za usavršavanje.

Osim toga, postoji mogućnost saradnje sa kineskim fakultetima i razmjena studenata, te učešće u zajedničkim projektima, radovima, objavljivanje radova u prestižnim kineskim časopisima.

Nakon ceremonije otvaranja Konfucijevog instituta, od 19 časova u Kulturnom centru Banski dvor zakazan je gala koncert na kojem će nastupiti Simfonijski orkestar Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i umjetnička grupa Univerziteta tehnologije i obrazovanja iz Tjenđina.

(RTRS, Srna)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!