Dačić: Prvo rasvjetljavanje ubistva, pa dijalog

288

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić ističe da Srbija neće nastaviti tehničke pregovore u Briselu sa Prištinom sve dok Beograd ne dobije informacije u vezi sa izvršiocima i nalogodavcima ubistva Olivera Ivanovića, odnosno dok to ubistvo ne bude u potpunosti rasvetljeno.

Ministar spoljnih poslova je, gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, ukazao da Srbija i dalje zahtjeva da učestvuje u istrazi u vezi sa ubistvom Ivanovića.

Napomenuo je da je prištinsko tužilaštvo dalo informaciju da će uskoro doći do razmjene važnih podataka i informacija koje mogu da dovedu do određenih pretpostavki u vezi sa daljim pravcom istrage.

Dačić je istakao da je potrebna saradnja Prištine i Beograda na rasvjetljavanju tog ubistva, ocijenivši da je prethodnih dana prištinska strana činila sve kako bi izopštila Srbiju iz istrage.

“Јa se nadam da obustava tehničkih pregovora neće trajati dugo, ali bezbednost na teritoriji Kosova i Metohije su preuzele međunarodne strukture i kosovska policija, uz potpis Evropske unije. Postoji odgovornost Brisela i oni moraju da insistiraju na saradnji u istrazi”, poručio je Dačić.

Prema riječima šefa srpske diplomatije, prištinska strana do sada nije dostavila nikakve podatke Beogradu, ali je od vitalnog značaja da do saradnje dođe kako bi se došlo do istine i odgovorni bili izvedeni pred lice pravde.

“Sa srpske strane će biti preduzeto apsolutno sve što je moguće kako bismo pomogli, ali istragu moraju da obave kosovski organi. Ipak, znate li koliko ima krivičnih djela koja su počinjena na teritoriji Kosova i Metohije za koje nemamo presude?”, upitao je Dačić.

On je istakao da je ovo specifičan slučaj koji je od ključnog značaja za stabilnost čitavog regiona, ocijenivši da za sada nema naznaka da će kosovski organi tome pristupiti na jedan ozbiljan način.

Dačić je poručio da Kosovo ne može da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, ukoliko to ne bude stav Srbije, javlja Tanjug.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!