Poslije dvije nedjelje kašljanja – snimak pluća

740

Prehlade koje zahvataju glasne žice, glavnu disajnu cev, bronhije i pluća su uglavnom praćene kašljem. Međutim, kašalj ne mora da bude samo pratilac virusne infekcije, već može da bude simptom ozbiljnog oboljenja, poput opstruktivne bolesti pluća ili malignog procesa.

Doktorka Tatjana Radosavljević, pulmolog iz ordinacije “Tara MD”, kaže da svaki kašalj koji traje duže od dvije nedjelje, zahtijeva da se uradi snimak pluća:

– Ukoliko kašalj traje više od tri nedjelje moraju se uraditi još ozbiljnija ispitivanja, koja uključuju i bronhoskopiju, jer je moguće da se iza njega kriju teške bolesti, kao što su maligni procesi u plućima – upozorava dr Radosavljević.

Naša sagovornica objašnjava da ovaj savjet naročito važi za pušače, koji kada govore o kašlju, njegovu pojavu ne smatraju simptomom bolesti, već normalnom pojavom, a zapravo se može raditi o teškim bolestima.

Ponekad, i prvi znak bronhijalne astme može da bude samo kašalj, tako da se ispitivanju uzroka kašlja mora pristupiti veoma ozbiljno, uz detaljne podatke o početku, karakteristikama, toku i trajanju kašlja.

Kada je o respiratornoj infekciji riječ, kako objašnjava dr Radosavljević, kašalj može da traje i mjesec dana poslije njenog izlječenja.

– Kašalj nastaje tako što se nadraže receptori za kašalj,što može da bude posljedica sljušćivanja sluzokože glavne disajne cevi i disajnih puteva u toku virusne infekcije – priča naša sagovornica. – Na taj način receptori za kašalj bivaju ogoljeni i direktno izloženi struji vazduha što rezultira pojavom upornog kašlja. Ponekad je potrebno više dana, pa i nedjelja da se obnovi sluzokoža disajnog puta i zato ponekad kašalj može da traje i dugo poslije respiratorne infekcije.

Iskašljavanje gušćeg, prebojenog sekreta, neprijatnog mirisa u najvećem broju slučajeva ukazuje na bakterijsku infekciju. U idealnim uslovima potrebno je da se ispljuvak uputi na bakteriološku analizu, prije početka uzimanja antibiotika.

VIŠE TEČNOSTI

Doktorka Tatjana Radosavljević kaže da suvi, iscrpljujući kašalj, koji je posljedica infekcije, treba liječiti lekovima koji se zovu antitusici i čiji je zadatak da suzbiju refleks kašlja.

– Ukoliko se radi o “vlažnom kašlju”, odnosno kašlju sa iskašljavanjem, trebalo bi da se koriste sekretolitici, lijekovi koji razređuju i razmekšavaju sekret. Međutim, vrijeme primjene ovih lijekova je po protokolima ograničeno, jer kada količina sekreta počne da se smanjuje, lijekovi iz ove grupe mogu da pogoršaju sam kašalj.

Takođe, kod slučajeva produktivnog kašlja, neophodno je uzimati velike količine tečnosti, do dvije litre, jer je najbolji prirodni lijek za iskašljavanje voda, bez koje ne može ni sekret da se razmekša, pišu Večernje novosti.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!