Završen Kustendorf: “Zlatno jaje” za film “Bombona”

590

Nagradom “Zlatno jaje” na sinoć završenom Međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu “Kustendorf” nagrađen je film “Bombona” čiji je autor Rakan Majati, nezavisni filmski stvaralac porijeklom iz Palestine, koji sada živi u Libanu.

“Srebrnim jajetom” nagrađen je film “Petnaest” Sameha Ala iz Egipta, a “Bronzanim jajetom” film crnogorskog autora Nikole Vučinića “Lumpen”.

Dodjelom nagrada za zlatno, srebrno i bronzano jaje, sinoć je završen 11. Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf” na Mokroj Gori, čiji je idejni tvorac i osnivač Emir Kusturica.

O nagradama je odlučivao žiri, čiji su članovi profesor na Univerzitetu Tuluz Kapitol Serž Regur, rok kritičar i novinar Petar Popović i profesor na Kingston univerzitetu u Londonu Vlastimir Sudar.

Glumačkoj legendi Aleksandru Berčeku je na zatvaranju Festivala uručena nagrada za buduće filmove “Drvo života”.

U takmičarskom programu Festivala, koji je počeo 16. januara, prikazan je 21 film autora iz Holandije, Kine, Libana, Jordana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Egipta, Izreala, Franuske, SAD, Hrvatske i Meksika.

Publika “Kustendorfa” imala je priliku da pogleda nagrađivane filmove “Nikada nisi zaista bio ovdje” reditelja Lin Remzi, filipinski film “Rikša”, bugarski film “Pravci”, kineski film “Sunce koje može da pomjera planine”, kao i francusko-belgijski film “Vjernost”.

Retrospektiva Festivala posvećena je istaknutim filmskim umjetnicima, glumcu Aleksandru Berčeku i režiseru Paolu Sorentinu, a u okviru ovog dijela programa prikazana su dva jugoslovenska filma iz 1967. godine – “Breza” i “Praznik”.

Festival organizuje produkcijska kuća “Rasta internešnel” pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Mećavnik grada i “No smoking orkestar”.

Od osnivanja 2007. do sada, kroz “Kustendorf” su prošli brojni mladi umjetnici koji već godinama ostavljaju značajan autorski trag na filmskoj sceni što najbolje svjedoči da se cilj ovog festivala, razvoj autorskog filma i podrška mladim talentovanim rediteljima, iz godine u godinu sve više ostvaruje, javlja Srna.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!