Mektić: Nismo tražili hapšenje Dodika

512

Institucije Bosne i Hercegovine su prošle godine od Srbije zatražile da privedu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, istakao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Zvaničan zahtjev je poslat, ali se ne odnosi na privođenje predsjednika Srpske, uzvraća ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić.

Zbog afere “vila”, Beogradu je stigao zvaničan zahtjev iz Sarajeva za privođenje predsjednika Srpske, tvrdi Vučić. Vučić ili je u zabludi, ili je pogrešno informisan, odgovara Mektić. Nije bilo nikakvog zahtjeva za hapšenje Dodika, kategoričan je ministar.

“Nikada iz Sarajeva u Beograd nije došao takav zahtjev za hapšenje Dodika niti takav zahtjev uopšte može da dođe, jer bi bio besmislen. On je u Beogradu neprovodiv. Šta znači uhapsiti Dodika u Beogradu? On ima državljanstvo Srbije, mi nemamo ekstradicije i šta bi to značilo? Uhapsiti ga, pa pustiti. Dakle, takav zahtjev nije došao.”

Upućen je samo zvaničan zahtjev da se provjere finansijske transakcije Milorada Dodika i zatražena je krivično-pravna pomoć zvaničnog Beograda.

“Negdje u prvoj polovini prošle godine, kada je bila sporna transakcija Milorada Dodika iz bijeljinske `Pavlović banke` prema Komercijalnoj banci u Beogradu u iznosu od 750.000 evra, nije postojala osnovana sumnja za jasno porijeklo novca Milorada Dodika. Onda su otvorene istrage i poslat je zahtjev da se izvrši samo finansijska provjera transakcije. Nikakav drugi zahtjev nije išao prema Beogradu”, izjavio je Mektić.

Mektić očekuje da će Srbija ipak da izvrši tu provjeru, jer je nejasno porijeklo novca, te ističe da u tome ne vidi ništa sporno.

Dodik i aktuelna vlast u Banjaluci pokušavaju da vrše strahovit pritisak na opoziciju u Srpskoj ne birajući sredstva, odgovara Mektić. Ministar bezbjednosti u SM BiH ističe da plaši atmosfera u kojoj vladaju kriminal, korupcija i sumnjiva lica iz kriminalnog miljea.

“Bojim se da idemo tim pravcem gdje kriminal i korupcija caruju. Pojavljuju se nabildovane formacije, istetovirane, kriminalne face u džipovima koje prijete Srbima. Bojim se da nam se ne dogodi scenario Kosovske Mitrovice i nekakvo ubistvo”, navodi ministar Mektić.

Pozivam zvanični Beograd kao i samog predsjednika Srbije da ne dozvoli da se u Republici Srpskoj dogodi scenario kao na Kosovu i Metohiji, poručio je Mektić.

(BN TV)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!