Crnadak apelovao na premijerku: Izbori nisu borba na život i smrt

363

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak pozvao je predsjednicu Vlade RS Željku Cvijanović da bude odgovorna i prekine agresiju, gnjev i uvrede u javnim istupima.

Crnadak je pozvao Cvijanovićevu na vođenje odgovorne političke borbe, kazavši da ono što će se desiti u oktobru jesu “samo još jedni izbori, a ne borba na život i smrt”.

On je reagovao na izjave premijerke RS u vezi s ambasadom BiH u Kanadi, kada je kazala, između ostalog, da je u ovoj ambasadi brat šefa kabineta ministra Crnatka zaposlen kao konzularni radnik te da je za ambasadora postavljen sin poslanika Srpske demokratske stranke u Parlamentu BiH Nenada Lalića.

Crnadak je rekao da nikada više Srba nije bilo zaposleno u Ministarstvu spoljnih oslova nego u ovom trenutku, odnosno otkad je on preuzeo funkciju ministra.

Kako kaže, Željka Cvijanović je izabrala da se bavi Ambasadom BiH u Kanadi jer je Ministarstvu spoljnih poslova BiH podnesena prijava protiv savjetnika u njenom kabinetu, koji je bio angažovan kao ambasador u Kanadi.

Izrazio je zaprepaštenje činjenicom da premijerka RS-a “stavlja imenovanje ambasadora na njegov i račun Ministarstva”.

– Cvijanović je ipak bila kandidat za člana Predsjedništva BiH i mislio sam da joj je poznato da je to nadležnost Predsjedništva. Ministarstvo spoljnih poslova i ministar nemaju nikakve veze s imenovanjem ambasadora i naš prvi kontakt s novoimenovanim ambasadorima je onda kada nas Predsjedništvo obavijesti o tome ko je imenovan – pojasnio je.

Između ostalog, ministar je kazao da posjeduje “jedan dobar, poprilično kvalitetan spisak” u vezi s ljudima iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata te da će rado prihvatiti nastavak razgovora o nepotizmu.

Za tvrdnje premijerke Željke Cvijanović da ministar spoljnih poslova radi protiv interesa Republike Srpske, Crnadak je rekao da će u vezi s tim uskoro organizovati posebnu pres-konferenciju u Banja Luci.

Naglasio da je, prije njegovog dolaska u MVP BiH, procenat zaposlenih Srba koji tu rade bio drastično manji. Također, tvrdi Crnadak, bio je manji i broj šefovskih mjesta na kojima su bili Srbi, kao i manji broj pripadnika srpskog naroda u diplomatsko-konzularnoj mreži te manji broj unapređenja.

– Toliko o tome ko i koliko vodi računa o interesima RS u sistemu spoljnih poslova – zaključio je Crnadak, javlja Fena.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!