Porast slučajeva malih boginja u Evropi

435

U Evropi je zabilježen ogroman porast slučajeva malih boginja u 2017. godini, što je, kako ocjenjuje Svjetska zdravstvena organizacija, “tragedija”, jer su u 2016. godini zabilježena 5.273 slučaja.

Ove godine, broj oboljelih je porastao 400 odsto, sa više od 20.000 zabilježenih slučajeva i 35 smrtnih ishoda. U 15 zemalja Evrope, uključujući i Veliku Britaniju, zabilježene su epidemije, a najviše slučajeva ima u Rumuniji, Italiji i Ukrajini.

Prema riječima stručnjaka, dio problema leži u tome što su ljudi počeli da izbjegavaju vakcinu. Uprkos tome što je članak u kojem se tvrdi da MMR vakcina može dovesti do autizma objavljen prije 20 godina i od tada u više navrata demantovan, narušeno je povjerenje u efikasnost vakcine među nekim dijelovima stanovništva.

Male boginje su ekstremno zarazno oboljenje koje može imati smrtni ishod, a MMR vakcina to može da spriječi, napominju stručnjaci.

Bolest počinje simptomima i znacima akutne infekcije gornjih disajnih puteva, što je po pravilu praćeno visokom temperaturom, podbulošću lica, zakrvavljenošću rožnjača, glavoboljom i malaksalošću. Karakteristični osip po pravilu izbija od dva do četiri dana kasnije i dijete obično izgleda “kao posuto crvenim tačkama”, prenose agencije.

Prije nego što se pojave prvi vidljivi simptomi, virus miruje od sedam do 12 dana.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!