Ruski hokejaši osvojili zlato

375

Reprezentacija Rusije u hokeju koja se na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu takmičila pod nazivom Olimpijski sportisti iz Rusije, osvojila je zlatnu medalju, pobijedivši u finalnoj utakmici reprezentaciju Njemačke sa 4:3 u produžecima.

Susret, održan u Kaninu, završen je rezultatom 4: 3 (1: 0, 0: 1, 2: 2, 1: 0) u korist Rusa, a golove su postigli Vjačeslav Vojnov (20. minut), Nikita Gusev (54. i 60. minut) i Kiril Kaprizov (70. minut). Za Nijemce su golove postigli Feliks Šuc (u 30. minutu), Dominik Kagun (54. minut) i Јonas Miler (57. minut).

Napadač ruskog tima Ilja Kovaljčuk proglašen je za najvrednijeg igrača (MVP) na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine u Јužnoj Koreji.

Kovaljčuk je na šest utakmica olimpijskog turnira postigao sedam golova. Status najvrednijeg igrača na Olimpijadi određuju novinari koji prenose utakmice.

Reprezentacija Rusije nikada ranije nije pobijedila na Olimpijskim igrama, dok je reprezentacija SSSR-a imala sedam pobjeda na Olimpijadi. Ranije je najbolji rezultat njemačke reprezentacije na Olimpijskim igrama bila bronzana medalja.

Za ruske sportiste ovo je drugo zlato na ZOI igrama u Pjongčangu. Ranije je zlatnu medalju osvojila klizačica Alina Zagitova. Sada ruski sportisti imaju ukupno dvije zlatne, šest srebrnih i devet bronzanih medalja, javlja Sputnjik.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!