Brod: Sjećanje na hrvatsku agresiju

623

U Brodu je danas obilježeno 26 godina od agresije hrvatske vojske na ovu opštinu. Nakon parastosa koji je služen poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, položeni su vijenci.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Brod Zoran Vidić rekao je da je treći mart 1992. godine u istoriji ove lokalne zajednice upisan kao dan kada su Srbi bili izloženi otvorenoj agresiji regularne Hrvatske vojske, čime je počeo rat u BiH.

Vidić je istakao da su regularne snage Hrvatske imale podršku paravojnih formacija iz Hrvatske, ali i pomoć od oružanih paravojnih formacija Hrvata i muslimana iz tadašnjeg Bosanskog Broda.

– Most preko rijeke Save je bio zatvoren i na njemu stajao je natpis “zatvoren most za Srbe i pse”. Most je tada nosio zvanično ime “Most bratstva i jedinstva” – rekao je Vidić.

On je podsjetio da je na današnji dan u poslijepodnevnim časovima preko mosta na rijeci Savi prešao veliki broj naoružanih hrvatskih vojnika sa teškim naoružanjem.

– Napad je počeo na srpsko stanovništvo na glavnom putu Bosanski Brod-Derventa, odnosno u Stadionskoj ulici, kada su hrvatsko-muslimanske vojne snage, zajedno sa 108. Brigadom Zbora narodne garde Hrvatske zauzele centar grada – naveo je Vidić.

On kaže da postoje živi svjedoci i učesnici događaja, kao i sačuvani arhivski snimci.

– Nakon trećeg marta 1992. godine, Brod je okupiran, narod protjeran, formirani su logori, a Srbi koji nisu uspjeli napustiti opštinu su ubijani i mučeni – rekao je Vidić.

Napad na opštinu Brod trećeg marta bio je samo uvod za najstrašnije i najsvirepije zločine koji su se tog mjeseca desili na području ove opštine.

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan, 26. marta, dogodio se pokolj u Sijekovcu.

Pripadnici regularne Vojske Hrvatske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, 26. marta 1992. godine u Sijekovcu su ubili devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine. Tokom 1992. godine u Sijekovcu je ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je sedmog oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod, javlja Srna.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!