“Vitez iz Vilsonove”, komad koji razbija floskule

608

“Vitez iz Vilsonove”, romantična bajka smještena u predrenesansni period, ali i komad s kombinacijom stiha, muzike i slenga savremenog doba, nova je predstava Gradskog pozorišta “Jazavac”, koja je u nedjelju uveče nakon premijernog izvođenja izazvala ovacije i veliku zainteresovanost kako mlađe, tako i starije publike, pišu Nezavisne novine.

Radi se predstavi Marijane Aracki, koju je na dječju Juhu scenu postavio režiser Slobodan Perišić, a sitne korekcije u tekstu od zvezdarskog, učinile su viteza iz Vilsonove ulice u Banjaluci, dok je šumu na Zvezdari zamijenila ona na Starčevici. Tekst je zapravo napisan u stihu i jako precizno, tako da pomenute korekcije koje su podrazumijevale tek promjenu lokacije iz Beograda u Banjaluku, nisu bile dovoljne da se Perišić potpiše i kao adaptator teksta.

Ono što je, međutim, Perišić uspio, jeste da uspješno na banjalučku publiku prenese jednu priču o sukobu stare i nove generacije, te o tome kako je, po njegovim riječima, uvijek neophodna revolucija kako bismo se riješili okova prošlih vremena i zastarjelih uvjerenja.

Tu mlađu generaciju na sceni predstavljaju buntovna princeza Nera (Lea Sekulić) i hrabri, plemeniti i pravedni vitez Velizar (Senad Milanović), dok su protagonisti starije generacije ogrezle u spletkama i korupciji kralj Grdan (Zlatan Vidović) i princ Gvozden (Velimir Blanić), možda za djecu zbog uličnog rječnika i najinteresantniji lik iz ove predstave.

Tu se pojavljuju još i dadilja Danina (Snježana Štikić), vještica Ognjenka (Dragana Marić) i Vlada Balada (Aleksandar Runjić), a da spoj mjuzikla i starog kraljevstva u ovovremenoj Vilsonovoj ulici bude prihvatljiv i originalan, pobrinuli su se kostimograf Jelena Savić i scenografi Marko Bilbija i Monika Ponjavić.

Kompozicije za pjesme koje glumci izvode uživo potpisali su Željko Žilić i Sanjin Marić, dok je lektor predstrave Nataša Kecman.

“Uslovi za rad na predstavi su bili fenomenalni, ekipa je bila odlična, tako da smo radili u nekoj harmoniji neograničeni vremenom, što je jako značajno. U posljednje vrijeme se predstave zbog produkcijskih razloga prave za kratko vrijeme, sa čim mi ovaj put na svu sreću nismo imali problema, stoga i mislim da se ni mnogo veće pozorišne kuće ne bi stidjele produkcije kakvu smo mi sada imali u ‘Jazavcu'”, kazao je Slobodan Perišić za “Nezavisne” nakon premijernog izvođenja predstave, kojim je bio izuzetno zadovoljan.

Po njegovim riječima, glumačka ekipa se veoma ozbiljno prihvatila posla, ispoštovan je dogovor da igraju tako kao da igraju Šekspira, a brze tehničke promjene u scenama obavljene su na naizgled lak i jednostavan način, kakvom se zbog razigranosti i čini ova predstava.

Ona zapravo, kako zaljučuje Perišić, nije ništa manje zahtjevna za igru od komada za odrasle s jedne strane, dok sa druge strane uči starije da se izbave iz floskula i nekih okvira ponašanja u koje su zarobili i sebe i generaciju svoje djece.

“Kad porasteš kazaće ti se samo, da mi odrasli sve najbolje znamo”, upravo je jedna od takvih floskula koju izgovara kralj Grdan, za čiji lik Zlatanu Vidoviću, kako priznaje ovaj glumac, inspiracije u našem okruženju nije manjkalo.

“Naravno da je motiva za rad na liku Grdana bilo i u našoj političkoj korumpiranoj i pohlepnoj garnituri i na to sam se najviše oslanjao. Nažalost mnogo je inspiracije bilo za rad na takvom liku”, kaže Vidović, koji je mišljenja da je glumačka ekipa zajedno s rediteljem uspjela napraviti zabavnu, ali prije svega poučnu predstavu, što je kod rada na dječjim predstavama najbitnije.

Ova predstava značajna je i zbog toga što na banjalučku pozorišnu scenu donosi i jednu mladu i talentovanu generaciju glumaca oličenu u Milanoviću, Runjiću i Sekulićevoj.

“Prezadovoljan sam radom u ‘Jazavcu’! Slobo i sva ostala ekipa su prije svega dobri ljudi, od kojih možeš mnogo, mnogo da naučiš, kako o životu, tako i o pozorištu. Hvala ‘Jazavcu’ na povjerenju koje daje mladim glumcima”, kaže Milanović, čiji će lik viteza Velizara zasigurno dugo biti omiljen banjalučkim mališanima.


(nezavisne.com)
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!