Kako Feng Šui pravila u domu poboljšavaju zdravlje

782

Dobra atmosfera i energija je ono što kuću i stan čini – domom. Saznajte kako u tome pomažu Feng Šui pravila za uređenje doma, i kako ona utiču na naše zdravlje.

Glavni principi Feng Šuija lako se uklapaju u svaki dom – u pitanju je skup jednostavnih pravila za raspored namještaja i stvari koji pomaže protok dobre energije i čini svaku prostoriju ugodnijim mjestom za boravak i opuštanje.

Feng Šui je prihvaćen u cijelom svijetu, i ne treba vas iznenaditi činjenica da se tome povinuju čak i turistički apartmani i druga vrsta smještaja. Kada se obavlja rezervacija smještaja, mnogi ljudi obraćaju pažnju na to da li je on uređen po ovim principima.

Njima je prije svega važan način na koji Feng Šui utiče na zdravlje bilo da su u pitanju apartmani, hoteli ili drugi tipovi kapaciteta za smještaj, gdje god da se nalaze.

Uredan i čist dom kojim struji pozitivna energija

Prvo i najvažnije pravilo Feng Šuija jeste biti uredan i osloboditi se nepotrebnih stvari.

Uzmite veliku kesu za smeće, i krenite redom. Najprije se oslobodite zalutalog otpada, starih računa, nepotrebnih papira, lijepih ali beskorisnih kutija i sličnih stvari koje vam samo smetaju. U drugom krugu otarasite se stvari koje zaista ne koristite: bacite ih, prodajte ili poklonite.

Zapanjiće vas količina stvari koja vam nije neophodna, a pravila vam je gužvu u stanu. Po Feng Šuiju, lom zakrči ne samo stan, već i um; otežava kretanje kroz život i sprečava da nadođe pozitivna energija.

Prednost raskrčenog doma je odmah vidljiva: sakuplja se manje grinja i prašine, i lakše je obrisati je – lakše se diše! Pored toga, ovako se dom čini negostoprimljivom sredinom za eventualne štetočine koje se mogu pojaviti i ugodno skriti među gomilama starog papira, igračkama iz djetinjstva, nabacanom odjećom…

Televizor, kompjuter, telefon i posao – van spavaće sobe!

Spavaća soba je svetilište smirenosti, sna i odmora, i u njoj treba da bude samo ono što je namijenjeno tome. Postarajte se da se u vašoj spavaćoj sobi ne nalaze aparati koji odlažu i ometaju miran san i odmor. Tu se najprije misli na:

  • televizor;
  • kompjutere;
  • tablete i pametne telefone;
  • stvari potrebne za posao;
  • opremu za vježbanje.

Jednom kada ste u spavaćoj sobi, ostatak svijeta treba da prestane da postoji. Uveče možete predugo ostati budni uz filmove ili na društvenim mrežama, a manjak sna je jedna od najgorih stvari koje možete prirediti ljudskom organizmu. Pored toga, radite na odnosu sa partnerom ili partnerkom u ovim mirnim trenucima, i ne zapostavljajte dragu osobu zarad besciljnog gledanja u ekrane.

Uklonite ove aparate, vodite smislene razgovore i dobro se odmarajte u vašoj spavaćoj sobi.

Biljke u stanu – više od dekoracije

Osvježavaju prostor, prečišćavaju vazduh i uljepšavaju enterijer – biljke su odličan dodatak svakoj prostoriji u vašem stanu.

Feng Šui biljke se zapravo odlično uklapaju u tipične gradske stanove, i ne morate praviti dodatne preraspodjele u prostoru da biste ih smjestili. Većinu njih možda već imate:

  • Srećni bambus – nema lakše biljke za održavanje; ne treba joj puno svjetlosti i može rasti direktno iz vode, pa je možete smjestiti i u kupatilo;
  • Filadendron – odgovara mu i vještačko osvetljenje, a srcasti listovi ga stavljaju u kategoriju vatrenih elemenata, pa ga možete smjestiti u zamračene prostorije koje treba malo oživjeti;
  • Fikus gumijevac – njegovi sočni, okruglasti listovi simbolizuju novčiće, pa ga smjestite u područije Bogatstva: ćošak najbliži ulaznim vratima i dijagonalno odatle;
  • Spatifilum – uspjeva uz svaku vrstu svjetla i uljepšaće prostor svojim bijelim cvjetovima.

Feng Šui pravila možete primjeniti lako u svakoj prostoriji, a čak i ako ste skeptični prema njima, imaju podlogu u zdravom razumu – čiste i provjetrene prostorije osvježene biljkama svakome će se dopasti.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!