Modni trendovi koji vas mogu koštati zdravlja

680

Mislite da praćenje mode šteti samo vašem budžetu? Varate se. Iako praćenje modnih trendova može biti zabavno, neke biste ipak trebalo da izbjegnete, ako vam je zdravlje na prvom mjestu.

Žene širom Evrope u prošlosti su nosile korsete koji su ih toliko stezali da nisu mogle da dišu, a često se dešavalo i da padnu u nesvijest. Za to vrijeme u Kini, djevojčicama su vezivana stopala kako bi se smanjila. Vjerovalo se da se žena koja ima velika stopala nikad neće udati, a to uvjerenje se, donekle, održalo i danas u pojedinim djelovima te zemlje.

Žene su i danas spremne da žrtvuju svoje zdravlje kako bi izgledale privlačnije.

U nastavku teksta pročitajte pet modnih trendova koji mogu ostaviti posljedice po zdravlje.

Teške naušnice

Teške naušnice opterećuju uši, istežu rupice, a nerijetko deformišu i ušnu resicu. Trudite se da ih izbjegavate, a ako biste pitali muškarce, oni bi vam zasigurno rekli da je uvijek ljepše da se opredijelite za male i elegantne minđuše.

Tijesne farmerke

Uzane farmerke vrše pritisak na živce u intimnoj regiji i na taj način mogu izazvati različite probleme, od peckanja i bola u toj dijelu tijela, pa sve do problema sa bešikom.

Tange

Ako se donji veš, posebno tanga gaćice, ne proizvode od materijala koji dišu, kao što je pamuk, izloženi smo riziku od gljivičnih infekcija. Uvijek kada kupujete donji veš, obratite pažnju na materijal od kojeg je napravljen.

Visoke štikle

Što je potpetica viša, to veću bol prouzrokuje, jer remeti ravnotežu stopala, pa sva težina padne na prednji dio stopala, što prouzrokuje bol. Dugotrajno nošenje cipela s visokom petom, upozoravaju doktori, može imati ozbiljne posljedice.

Korseti

Korseti mogu biti izrazito bolni, otežavaju disanje, ali mogu prouzrokovati i oštećenje rebara, upozoravaju stručnjaci. Oni nisu za svakodnvenu upotrebu i najbolje je da ih ne nosite češće od jednom godišnje.  (CdM/citymagazine.si)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!