Javni toalet u centru Banjaluke do kraja godine

413

Gradske vlasti planiraju u toku ove godine u užem centru grada da obezbijede javni toalet čime bi bar na jednoj lokaciji mobilne toalet kabine postale prošlost, piše Glas Srpske.

U igri su dvije lokacije plato ispred Muzeja savremene umjetnosti RS lokacije i stari zanatski centar a načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar rekao je da će do kraja godine na jednoj od njih sigurno biti u funkciji javni toalet.

– Imali smo mnogo žalbi na toalet kabine u centru grada a pogotovo na one na platou ispred Muzeja. S jedne starne one su potrebne ali s druge one su ružna slika u centru grada a oko njih se osjete i neprijatni mirisi. Kako bismo napravili balans između te dvije suprotnosti, odnosno obezbijedili kvalitetniju uslugu onima kojima je ona potrebna a da oni nikome ne smetaju, odlučili smo da bar na jednoj lokaciji u gradskom jezgru riješimo problem nedostatka toaleta – rekao je Bilčar.

Dodao je da zato djeluju istovremeno u dva pravca te da će više faktora uticati na to gdje će pomenuta ideja na kraju biti i realizovana.

– Sigurno je da će odlučujući faktor biti i koliko će svaka od tih solucija da košta jer za te namjene imamo ograničena sredstva na raspolaganju – kazao je Bilčar.

Rekao je da na platou ispred Muzeja planiran automatski samočisteći toalet.

– Tu treba riješiti pitanje naplate, odnosno koliko će se naplaćivati njegovo korišćenje. Taj novac će biti potreban za održavanje tog objekta. Pored toga u toku je izmjena regulacionog plana za to područje grada pa moramo vidjeti kada ta procedura prođe da li će uopšte biti moguće da tako nešto na toj lokaciji i postavimo – objasnio je Bilčar.

Dodao je da se druga opcija nalazi u starom zanatskom centru.

– U suterenu je prije sigurno 20 i više godine napravljen javni toalet koji nikada nije pušten u funkciju jer je bilo nekih problema sa odvodima. Kako drugo nije korišćen potrebno je zamijeniti i određene instalacije a u tom dijelu nisu sprovedene ni elektroinstalacije. Ako te tehničke probleme uspijemo otkloniti taj prostor ćemo ove godine staviti u funkciju – kazao je Bilčar.

Napomenuo je da ako u zanatskom centru osposobe javni toalet plastične kućice na Trgu Krajine će biti uklonjene.

– Ako realizujemo prvu soluciju onda će se ukloniti kućice kod Muzeja – naveo je Bilčar.

Građani smatraju da bi se to pitanje što prije trebalo riješiti.

– Ružno je vidjeti plastične toalet kabine u centru grada i treba pronaći način da se one uklone ali i obezbijedi alternativa. Svakom gradu su potrebni javni toaleti ne samo na jednoj veća na više lokacija – kazao je penzioner Duško Vujaković.
Finansiranje

Petar Bilčar nije mogao precizirati koliko sredstva je namijenjeno za ovaj projekat ali je dodao će ona biti iskorišćena iz stavke izgradnja komunalnih i drugih objekata koja u ovoj godini iznosi 180.000 KM. Pored tog novca kroz budžet ovog odjeljenja za iznajmljivanje i održavanje plastičnih toalet kabina ove godine je planirao 96.000 KM.

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!