Što manje kulture u čovjeku, to manje života i sreće

506

Povodom Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade važne poruke za čitaoce imali su glumci Dječijeg pozorišta Republike Srpske. U srijedu, 21. marta, biće održana premijera dječije predstave “Šumska čarolija”, a festival namijenjen mladim glumcima pod nazivom “Aplauz fest” održava se u Banjaluci.

Pozorište je umjetnost koja se događa u određenom trenutku na određenom mjestu i po svojoj prirodi je prolazno – umjetnost je jednog trenutka. Satkano je od nevidljivih veza i odnosa stvorenih u sadašnjem trenutku, koji otključavaju ljudsko srce, izazivaju empatiju i njeguju radoznalost i zapitanost, što utiče na cjelokupan razvoj ljudskog bića i na način na koji će ono u budućnosti posmatrati svijet. Ali upoznavanje sa pozorištem i samo iskustvo pozorišta nekada može da iziskuje napor od publike. To nije pasivna, “primalačka” pozicija. To je aktivnost koja zahtijeva pažnju, angažman, otvorenost, radoznalost i kritičko mišljenje. Ona zahtijeva potpuni angažman – ne samo intelektualni, već i fizički, emotivni i duhovni. Kada je angažman potpun, sva naša čula su stimulisana, iskustvo je bogato, moćno i mijenja nas.

– Želio bih da se kultura vrati na počasno mjesto tamo gdje i pripada, da se djeca i mladi posvete svom duhovnom stasanju. Što manje kulture u čovjeku, to manje života i sreće – rekao glumac je Dragan Banjac.

Lutkarstvo je takođe značajno za razvoj psihomotorike, ali i drugih vještina kod djece. Jasno je da lutkarstvo budi emocije kod djece i da je lutka veliki prijatelj djetetu.

– U ovo vrijeme pozorište, ali i lutkarstvo, su zapostavljeni i moja poruka bi bila da svi prepoznamo značaj dječjeg smijeha, njihove mašte i pustimo da se dječje lutke vrate na velika vrata – kazala je glumica Zorana Šuman.

U vrijeme kad su odrastale generacije glumaca i danas već stasalih umjetnika nije bilo svih čuda tehnologije ni interneta, niti toliko kanala sa crtanim filmovima.

– Mi smo bili u potrazi za dobrom pričom kroz igru, tražili smo čaroliju u sebi i oko sebe. Najljepša poruka koju sam ja našao u pozorištu stajala je na zidu Pozorišta Prijedor. Pisalo je: “Maštajmo ljudi”. Naša mašta je jedan od najvažnijih faktora, ako maštamo i imamo nešto lijepo u sebi, život će nam biti ljepši i lakši – rekao je glumac i reditelj Željko Kasap.

Skretanje pažnje javnosti ka umjetnosti

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade se tradicionalno obilježava 20. marta širom planete. Na ovaj dan hiljade pozorišta i individualnih članova u svijetu čitaju poruke uvaženih umjetnika i pripremaju posebne programe da bi bila skrenuta pažnja kulturne i šire javnosti ka pozorišnoj umjetnosti za djecu i mlade.

(glassrpske.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!