Zbog poplava, stanje u Hrvatskoj alarmantno (VIDEO)

444

Zbog porasta vodostaja stanje u Hrvatskoj je alarmantno, posebno zbog porasta rijeke Save koja, iz časa u čas, probija istorijske rekorde.

Јutros je u Јasenovcu vodostaj bio na 928 centimetara a najgore se tek očekuje. Rijeka Sava je višedecenijski rekord u Јasenovcu probila juče. Јutros je i taj novi oboren jer je jutros u sedam sati izmeren vodostaj od 928 centimetara. Međutim, stručnjaci upozoravaju da najgore tek dolazi jer se vrh talasa očekuje sredinom ove sedmice kada će Sava porasti još 20 do 30 centimetara.

Kako prenose hrvatski mediji, vanredna situacija je jutros proglašena i u opštini Lekenik, gdje je vodostaj Kupe porastao na 962 centimetra, i još raste, pa su se čule i sirene za uzbunu.

Zbog vode puca i nasip, a hrvatska gorska služba spašavanja saopštila je da su ronioci, u ekstremnim uslovima, spriječili urušavanje nasipa kod Tanca na Uni. Oni su razvukli deset cirda dugih deset metara i širokih četiri metra sa strane nasipa izloženog vodi te su ga tako ojačali i zaustavili prodiranje vode i moguće potpuno urušavanje nasipa.

U Sisku je voda iz Odranskog polja došla do kuća. Vodostaj reke Odre i dalje raste, a prelila se voda i iz Lonjskog polja.

Kritično je i u Lici. U Kosinjskoj dolini oko 600 stanovnika je i dalje odsječeno od ostatka zemlje. Mogu da se kreću jedino čamcima. Poplavljeno je pedesetak kuća i objekata, a stanovnici su bez struje. Borba s poplavama u tom području traje već sedam dana, a stanovnici kažu da je ovo najgora poplava u zadnjih deset godina., javlja RTRS.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!