Akcize pokrenule šverc cigareta i duvana

902

Povećanje akciza na cigarete i duvan u BiH dovelo je do niza štetnih efekata među kojima je posebno izraženo drastično povećanje šverca i cijene duvanskih proizvoda na legalnom tržištu, dok je usljed pada potrošnje izostao i očekivani prihod države od akciza.

Akteri na duvanskom tržištu već godinama upozoravaju da BiH ima potpuno pogrešnu akciznu politiku i da je ona urušila kompletan lanac od uzgoja duvana do proizvodnje cigareta, podstakla crno tržište i donijela udar na džepove pušača.

BiH je iz godine u godinu povećavala akcizu na duvan i duvanske proizvode. Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je 5. februara donio odluku da bude formirana radna grupa. Njen zadatak će biti da analizira zakonske akte i predloži optimalna rješenja kako bi bili ublaženi negativni efekti na tržištu duvanskih proizvoda. Rok za formiranje te grupe bio je 15. februar, ali on je probijen.

“Radnu grupu nije bilo moguće imenovati jer institucije koje su bile dužne da predlože svog predstavnika nisu na vrijeme dostavile imena osoba koje predlažu zbog čega im je više navrata upućena urgencija. Nakon što su svi poslali svoje prijedloge, predsjedavajući Upravnog odbora UIO je 12. marta imenovao ovo radno tijelo i ono će uskoro početi da radi” ističu u Upravnom odboru UIO.

Podaci međunarodnih finansijskih institucija u potpunosti oslikavaju posljedice koje je snažan rast akciza ostavio na tržištu i pospješio šverc. Samo u 2017. godini na crnom tržištu je prodato 166 miliona paklica, odnosno 3,32 milijarde cigareta. Na taj način budžet je oštećen je za 628 miliona, a legalni proizvođači ostali uskraćeni za čak 88 miliona maraka. Ilegalno tržište raslo je zahvaljujući daleko povoljnijoj cijeni cigareta, jer je prosječna cijena kutije cigareta u BiH usljed rasta nameta na legalno tržištu lani koštala 4,40 maraka.

Na drastičan pad prodaje na legalnom tržištu ukazuju i podaci UIO BiH prema kojima je ona od 2010. do danas i više nego prepolovljena. Prije osam godina legalno je prodato deset milijardi cigareta, a 2017. svega 4,9 milijardi. Prosječan godišnji pad prodaje cigareta na legalnom tržištu iznosio je 9,8 odsto.

(glassrpske.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!