Dodik i Cvijanović u Lincu sa predstavnicima dijaspore

410
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednica Vlade Republike Srpcke Željka Cvijanović razgovaraju večeras u Lincu sa predstavnicima dijaspore.
.

Poslije posjete srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Vasilije Ostroški čudotvorac u Lincu, predsjednik i preemijerka govorili su prisutnim čalanovima dijaspore o trenutnoj aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i planiranim razvojnim projektima.

Ovom prilikom predsjednik Dodik i predsjednica Cvijanović sastali su se i sa privrednicima iz Linca članovima dijaspore porijeklom iz Republike Srpske sa kojima je razgovarano o uspostavljanju konkretne privredne saradnje između domaćih privrednika i podrške koju po pitanju uspostavljanja ekonomske saradnje može da pruži dijaspora.

Na sastancima je iskazana spremnost da se uz podršku dijaspore doprinese promociji privrednih i turističkih potencijala Srpske kao i preduzimanju konkretnih privrednih aktivnosti.

Prisutnima su se obratili protojerej stavrofor Dragan Mićić i šef predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović.

Navedeni susreti i sastanci usljedili su nakon Foruma za dijasporu koji je održan krajem februara u Banjaluci s namjerom da se uspostavi sistemski način za jačanje privredne i kulturno-naučne saradnje Republike Srspke i srpskog naroda u rasijanju.

Na prvom Forumu srpske dijaspore u Banjaluci okupili su se ugledni univerzitetski profesori, naučni i kulturni radnici, privrednici, studenti i predstavnici Srpske pravoslavne crkve iz 20 zemalja svijeta.

Institucije Republike Srpske pomogle su izgradnju spomen-kapele na vojnom groblju u Mauthauzenu u okolini Linca, stratišta na kojem je u zloglasnom logoru u toku Drugog svjetskog rata stradalo preko stotinu hiljada ljudi.

Sastanke i druženje u Lincu organizovala je Srpska pravoslavna parohija u Lincu, a prisustvovali su i predstavnici kulturno – umjetničkih društava, klubova koji njeguju i baštine tradiciju našeg naroda, navodi se u saopštenju Biroa za odnose sa javnošću Vlade Republike Srpske.

(RTRS)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!